Elfogadták az európai uniós tagországok pénzügyminiszterei az országspecifikus gazdaságpolitikai ajánlásokat, lezárva ezzel a gazdasági koordinációs félévet, az európai szemesztert.

A miniszterek brüsszeli találkozója után Olli Rehn pénzügyi biztos úgy fogalmazott, ezt követően a tagországok térfelén pattog a labda, hogy az ajánlásoknak eleget tegyenek, a szükséges reformokat koordináltan végrehajtsák, és ezáltal is segítsék egymást a növekedés ösztönzésében.

A Magyarországnak szánt ajánlások között makrogazdasági, adóügyi és foglalkoztatáspolitikai tárgyúak is szerepelnek. Hasonló területeken készített ajánlásokat a Bizottság a többi tagállam számára is. Az ajánlásokra a tagországoknak jövő évi költségvetésükben, illetve reformprogramjaikban kell választ adniuk, a végrehajtást az Európai Bizottság is ellenőrzi.

Az országspecifikus ajánlások elkészítése a féléves gazdasági koordinációs eljárás fontos része. Az európai szemeszter fő célja, hogy a tagországok sikeresebben tudják megelőzni vagy elhárítani az esetleges újabb gazdasági válságokat.