Több ezer hamis bankjegyet vontak ki a forgalomból

Az uniós tagállamok hatóságai 2012 első hat hónapjában összesen 250 ezer hamis euró bankjegyet vontak ki a forgalomból – közölte az Európai Központi Bank július 16-án.

 

Az unió tagállamainak az ügyben illetékes hatóságai 250 ezer hamis bakjegyet foglaltak le az év első hat hónapjában. Ez a mennyiség 15 százalékkal alacsonyabb, az előző év azonos periódusában regisztráltnál. A bankjegyek nagy részét az eurózóna országaiban foglalták le, és főleg 20 és 50 eurós címletekből állt.

Az Európai Központi Bank adatai szerint az eddigi tendenciákkal szemben, 2012-ben megnőtt a hamis 50 eurós címletek forgalma, míg 2011-ben inkább a 20 eurós hamis címletek voltak többségben. Ebből a szakemberek arra következtetnek, hogy a bűnözők gyorsan felismerik a hatóságok intézkedéseit – mivel 2011-ben a 20 eurós címleteket fokozottabban figyelték – és gyorsan módszereket tudnak váltani.

Az EKB közleménye alapján a legtöbb hamis euróbankjegyet Olaszország déli részén, Campania tartományban foglalják le évente, körülbelül 500 és 800 ezer bankjegyet. Ebben az évben eddig Bulgáriában és Görögországban tartották a legnagyobb razziákat.

  • kapcsolódó anyagok
EURÓPAI UNIÓ