Mintegy 130 millió európai tervezi idén, hogy másik uniós tagállamban tölti szabadságát. Háromnegyedük legalább egyszer autóba vagy motorra ül, hogy elérje úti célját. Közülük néhányan elkerülhetetlenül is balesetet szenvednek majd menetközben vagy a pihenő során. Hogyan igényelhet kártérítést az, aki külföldön szenvedett balesetet, kihez fordulhat, és milyen határidőket kell betartania?

Az Európai Bizottság ma nyilvános konzultációt indított a másik tagállamban balesetet szenvedők megsegítése érdekében, akik az Unió területén elszenvedett baleset miatti kártérítési igényre vonatkozó eltérő határidők miatt nehézségekkel szembesülhetnek. A konzultáció november 19-ig tart.

Viviane Reding, a Bizottság alelnöke és uniós jogérvényesülési biztos a következőket nyilatkozta: „Évente körülbelül 1 millió közúti baleset történik az EU-ban, amelyeknek egy része szükségszerűen másik tagállamból érkező látogatót érint. A közúti balesetek mindenki számára stresszt és kényelmetlenséget okoznak, amit csak tetéz, ha az áldozat kártérítési igényét visszautasítják az igény benyújtására vonatkozó bonyolult szabályok miatt. Az Európai Bizottság szeretné jobban megismerni a helyzetet, ami megkönnyítené, hogy hatékony megoldásokat javasolhasson, és biztosíthassa az áldozatok jogainak érvényesülését. Biztosítani kell, hogy az európai polgárok a másik tagállamban töltött nyaralás alatt is aggályok nélkül használhassák autójukat.”

Jelenleg az országonként eltérő szabályok összezavarják az áldozatokat, akik némely esetben lemaradhatnak a szoros határidőkről, és így elesnek a kártérítéstől. A konzultáció arra irányul, hogy megállapítsuk a probléma mértékét, és hogy értékeljük a lehetséges megoldásokat. A kezdeményezés illeszkedik a Bizottságnak abba a célkitűzésébe, hogy segítse a bűncselekmények áldozatait és a bűncselekmények áldozatait megillető jogokra vonatkozó bizottsági javaslat európai parlamenti és tanácsi jóváhagyását követően kerül terítékre.

A nyilvános konzultáció olyan lehetséges megoldásokra tér ki, mint a másik tagállamban bekövetkező közúti baleset áldozatainak járó tájékoztatás javítása, vagy az elévülési és jogvesztési időszakok (a balesetet követően a kártérítési igény benyújtására vonatkozó határidők) harmonizálása. A konzultáció célközönségéhez tartoznak a közúti balesetek áldozatain kívül mindazok, akik autójukkal külföldre utaznak, a jogászok, a biztosítók és bármely érdeklődő egyén vagy szervezet.

Előzmények

A külföldön bekövetkező közúti balesetek érintettjeinek számára vonatkozóan – központi statisztikák hiányában – különféle becslések állnak rendelkezésre. Valószínűnek látszik azonban, hogy az Unióban bekövetkező közúti balesetek legalább 2%-a másik uniós tagállamból érkező látogatót érint, akik között vannak vakációzók, tagállamokat járó munkavállalók (például teherautó-sofőrök), illetve a határon túlról ingázó munkavállalók.

A másik uniós tagállamban közúti balesetet szenvedő európai utazók valószínűleg kártérítést igényelnek a balesetet követően. Mindegyik tagállamban mások a kártérítési kereset benyújtására vonatkozó eljárási szabályok és határidők; ez utóbbiak 1-től 10 évig terjednek (lásd a mellékletet). A másik tagállamból érkező látogató várhatóan nem ismeri a szabályokat, ami problémát okoz az igazságszolgáltatáshoz való jog érvényesítése terén.

Bizonyos esetekben fennáll a kockázata, hogy az áldozatok a baleset helyszínéül szolgáló uniós tagállamban érvényes, különlegesen rövid jogvesztési vagy elévülési időszak miatt nem kapnak kártérítést az elszenvedett kárért. Nem biztos, hogy az utazók tudatában vannak a jogvesztési és elévülési időszak megkezdődésének, illetve annak, hogy az időszak felfüggeszthető.

A jelenlegi konzultáció az uniós polgárok jogainak javítására irányuló folyamatos bizottsági erőfeszítések részét képezi. Május 9-én a Bizottság elindította a polgárok jogaira vonatkozó, eddigi legszélesebb körű nyilvános konzultációt, amelynek célja annak megállapítása, hogy milyen problémákkal szembesülnek a polgárok, amikor Európában utaznak, vagy interneten keresztül vásárolnak (IP/12/461). A konzultáció szeptember 9-ig tart, az eredményeket az uniós polgárságról szóló 2013. évi jelentésben teszik majd közzé a jövő év májusában.