Kártérítést követel az Olaszországban elítélt magyar férfi

2012.07.23. MTI

Perújrafelvétel történt az olasz bíróságon Somogyi Tamás ügyében, akit 1999-ben nyolc év börtönre ítéltek a Fiat Uno néven ismert rablógyilkos banda bűnrészeseként - nyilatkozta az MTI-nek Somogyi ügyvédje.

"Rimini bíróságán újraindult a Somogyi-per, és ezzel együtt a Fiat Uno bandájának története is. Védencem bizonyítani akarja kezdettől fogva hangoztatott ártatlanságát, és kártérítést követel az olaszországi börtönévekért. Somogyi millió eurós kártérítésre számíthat" - mondta az MTI-nek Massimiliano Scaringella, a magyar férfi olasz ügyvédje.      

A jelenleg Magyarországon szabadon élő 61 éves Somogyi Tamást Rimini bírósága 1999-ben nyolc évre ítélte fegyvercsempészésért. A vád szerint az akkor fuvarozóként dolgozó férfi volt a Fiat Uno néven ismert olasz bűnszervezet fegyverszállítója.    

Somogyi Tamást 2000-ben Ausztriában tartóztatták le és adták ki Olaszországnak. 2004-ben az Emberi Jogok Európai Bírósága perújrafelvételre kötelezte az olasz hatóságokat, mivel a férfit távollétében és tudomása nélkül ítélték el, nem adva neki lehetőséget a védekezésre.

Ezután az olasz semmitőszék semmisnek ítélte a Somogyi Tamás elleni pert. A magyar férfi 2006-ban szabadult az olasz börtönből.

"Somogyit az olasz hatóságok sohasem hallgatták ki, sem 1999 előtt, sem utána. Fegyvercsempészésért ítélték el, de soha senki nem kérdezte meg tőle, honnan és miként szerezte volna a Fiat Uno bandájának a fegyvereket" - hangoztatta Scaringella. Az ügyvéd hangsúlyozta, hogy a per újraindításával "a bíróság újratárgyalja a Fiat Uno bandájának bűncselekményeit. Ismét meghallgatják a banda tagjait, és végre tisztázzák, honnan származnak a Kelet-Európából szerzett szovjet gyártmányú fegyverek, amelyeket nem Somogyi csempészett Itáliába".

A Roberto, Fabio és Alberto Savi fivérek irányította és gyakran fehér színű Fiat Uno gépkocsit használó banda 1987-1994 között huszonnégy embert öltek meg, több mint százat megsebesítettek.

Roberto és Alberto Savi rendőr volt. A bandához tartozott Mikula Éva román állampolgár, Fabio Savi szeretője. Mikula ismerőse volt Somogyi Tamás, akit a fiatal nő nevezett meg a banda fegyverszállítójaként.    

A Savi fivérek életfogytiglani börtönbüntetésüket töltik, Mikulát a hatóságokkal való együttműködéséért 1998-ban felmentették.     

  • kapcsolódó anyagok
BŰNÜGY