Kiszolgáltatott az üzleti szféra a politikának, a jogalkotás pedig kiszámíthatatlan. Erre reagálva születik meg az igény a cégek részéről, hogy politikában jártas szakembereket alkalmazzanak.

A Transparency International Magyarország szerint természetes, hogy a két szektor között mozgás van, de kockázatos. Hazánkban nincs szabályozva az úgynevezett forgóajtó jelenség, pedig szükség lenne rá. A fejvadász cégek érdekes módon nem találkoznak ezzel a jelenséggel.

A nemzetközi korrupcióellenes szervezet szakemberei több kockázatra is felhívták a figyelmet tanulmányukban. Úgy látják, hogy kellő szabályozás híján hivatallal való visszaélések, nyerészkedés és illetéktelen befolyásolás táptalaja lehet az, amikor közhivatalnokok magánszektorban vagy üzletemberek a közigazgatásban folytatják karrierjüket.

A hivatallal való visszaélés során a közszektorban tevékenykedő vezető a rá ruházott hatalommal visszaélve egy cégnek azért kedvez, hogy a jövőbeni állását megalapozza. A korrupció ezen válfajának a jövőbeli állás elérése a motivációja – magyarázza a szakember.

Az is a visszaélés egyik formája, ha egy korábban állami tisztséget betöltő személy, aki időközben már egy gazdasági társaság alkalmazottja lett, korábbi kollégáit próbálhatja meg befolyásolni, hogy aktuális munkáltatója számára kedvező döntést hozzanak, például egy közbeszerzésnél vagy engedélyeztetésnél. Ez az illetéktelen befolyásolás – derül ki a tanulmányból. De a fordított helyzet is tartogat veszélyeket. Veszélyes például, ha egy gazdasági terület szabályozásért vagy felügyeletéért felelős hatóság a korábban általa felügyelt cégektől vesz fel döntéshozókat, tanácsadókat és azok korábbi munkáltatójuk érdekei szerint alakítják a jogi szabályozást. 

A teljes cikk a HR Portalon olvasható