Jogi segítséget nyújtó irodák hálózata kezdte meg működését Magyarországon azzal a céllal, hogy a munkavállalók, a vállalkozók és az álláskeresők ingyenesen minőségi és elérhető jogi szolgáltatáshoz jussanak – mondta a Jogpont+ program szerdai nyitórendezvényén a projekt szakmai vezetője, az IPOSZ alelnöke Szolnokon.

Urbán Julianna elmondta: az országos Jogpont+ hálózat hét régió több mint 150 településén működtet irodát. Az Új Széchenyi Terv keretében a Társadalmi Megújulás Operatív Program támogatásával az idén július 1-jén elindult projekt célja, hogy a rászoruló állampolgárok – különösen a munkavállalók, az álláskeresők, a fiatalok, az 50 év felettiek, a vállalkozók és a vállalkozni szándékozók – ingyenesen minőségi és elérhető, személyre szabott jogi segítséghez jussanak.

A kezdeményezés az 2009-2010 között sikeresen működő Jogpont Hálózat alapjaira épül, annak továbbfejlesztésével azonban a mostani, 2014. május 31-ig finanszírozott projekt a jogterületek bővítésével és a tanácsadás formáinak szélesítésével az eddiginél hatékonyabb segítséget nyújt. A kizárólag magánszemélyeknek nyújtott jogi szolgáltatás a munkajog, a társadalombiztosítás, a családjog, a cégjog, a közigazgatási jog, a pénzügy és az adójog területére terjed ki.

A Jogpont+ irodákban a lehetőséggel élők személyesen ügyfélfogadási időben, emellett telefonon, emailen és online is fordulhatnak kérdéseikkel a szakemberekhez. A www.jogpontplusz.hu honlapon minden információ, közöttük a Jogpont+ irodák címei és ügyfélfogadási időpontjai, valamint az ország minden pontjáról vezetékes vonalon ingyenesen elérhető zöld számok is megtalálhatók – közölte Urbán Julianna.

A program szakmai irányítója kitért arra is, hogy mintegy 160 millió forintból hozták létre és tartják fenn az Észak-Alföldi régiót alkotó Jász-Nagykun-Szolnok, Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye minden 10 000 főnél nagyobb létszámú településén, összesen 31 helyszínen a következő két évben a Jogpont+ irodákat, amelyek jelenleg „tesztüzemben” működnek.

A projekt teljes időtartama alatt a megvalósításban együttműködő érdekvédelmi szervezetek országszerte mintegy 50 ezer ügyfélre számítanak – tette hozzá az IPOSZ alelnöke. Jelezte: terveik között szerepel a hálózat kiterjesztése a 10 ezer lakosúnál kisebb települések bevonásával.