Aki kifogásolja a végrehajtás alá került ingatlan becsértékét, annak szeptembertől a kifogással együtt a bíróságnál letétbe kell helyeznie az igazságügyi szakértő díját is – az erről szóló közigazgatási és igazságügyi miniszteri rendelet tervezete a kormány honlapján jelent meg.

A jelenlegi gyakorlat szerint a bíróság befogadja a végrehajtás elleni kifogást akkor is, ha az a becsérték megállapítására kéri fel a bíróságot, de a kifogással élő nem helyezte letétbe a szakértő díját. Ilyenkor – mint a tervezet indoklása megjegyzi – a kifogásoló feleslegesen terheli a bíróságot. Azt viszont eléri, hogy blokkolja a végrehajtást, vagyis az ingatlan értékesítését.

Ezt szünteti meg a tervezett rendelet, amely a szakértő díjának letétbe helyezését összekapcsolja a kifogás bíróság általi befogadásával.

A díj 10 millió forint alatti becsértéknél annak 0,75 százaléka, a 10 millió forintot meghaladó becsértéknél pedig 75 ezer forint, valamint a 10 millió forint feletti rész 0,25 százaléka. A szakértői díj azonban nem lehet kevesebb 10 ezer, és nem lehet több 300 ezer forintnál.