OBT: a munkaügyi perek a törvény szerint soron kívüliek lesznek

2012.07.27. MTI

A nyugdíjazott bírák munkaügyi perei a törvény kötelező rendelkezése szerint soron kívüliek lesznek, ha visszahelyezést kérnek - közölte Tománé Szabó Rita, az Országos Bírói Tanács (OBT) elnöke az MTI-vel annak kapcsán, hogy csütörtökön a Ideális Bírósági Igazgatásért Közhasznú Egyesület az OBT rendkívüli ülésének összehívását kérte az ilyen jellegű eljárások soronkívüliségének elrendelése érdekében.

Az OBT elnöke az érdekvédelmi szervezet levele kapcsán kifejtette: bár nagyra becsüli az érintett bírák iránti felelősségérzetet, a kéréssel a testületnek szükségtelen foglalkoznia, hiszen a törvény kötelező rendelkezése folytán minden olyan munkaügyi perben, amelynek tárgya jogviszony jogellenes megszüntetése, és a kereseti kérelem visszahelyezésre irányul, soron kívül kell lefolytatni az eljárást.

Az Alkotmánybíróság július 16-i határozatában megállapította, hogy a bírák nyugdíjazásának idén hatályba lépett új szabályai formai és tartalmi szempontból is sértik a bírói függetlenség alkotmányos követelményét.
A január 1-jei hatálybalépésre visszaható hatállyal megsemmisített szabályok a korábbi, nyugdíjkorhatárhoz kapcsolódó kötelező felmentést 70 évről 62-re szállították le, ami a következő években fokozatosan emelkedett volna 65 évre.

Az egyesület levele utalt arra, hogy az Országos Bírósági Hivatal elnöke az Ab döntése kapcsán a sajtóban úgy nyilatkozott: igazgatási eszközökkel nincs mód az érintett bírák jogsérelmének orvoslására, szolgálati viszonyuk helyreállítását munkaügyi perben kérhetik. Az OBT-hez intézett levél szerint ezen eljárások mihamarabbi befejeződése a hivatal, a tanács és az egész magyar társadalom érdeke.

Eközben sajtóhírek szerint nyugdíjazott bírák Áder Jánoshoz fordulhatnak, kérve, hogy a köztársasági elnök vonja vissza az idén nyugdíjazott bírák felmentéséről meghozott korábbi köztársasági elnöki határozatokat. Schmitt Pál államfőként március 29-én 194 felmentő határozatot írt alá, Áder János pedig július 6-án mintegy negyven hasonló dokumentumot látott el kézjegyével.

  • kapcsolódó anyagok
BÍRÓSÁG
BÍRÁK NYUGDÍJAZÁSA
ORSZÁGOS BÍRÓI TANÁCS