Bővelkedett ugyan az aggályos tartalmi elemekben az RTL Klubon sugárzott Való Világ 5 című műsor, de a hatóságnak egyszer sem kellett szankciót alkalmaznia a kiskorúak védelme érdekében, mert a csatorna ezúttal magasabb korhatári besorolással és későbbi műsorsávban vetítette az egyes epizódokat – derül ki a médiatanácsnak az MTI-hez pénteken eljuttatott szakértői tanulmányából.

A hatóság honlapján is olvasható összegző tanulmány szerint a műsorelemzők a Való Világ 5. indulásától valamennyi epizódra kiterjedően ellenőrizték a műsorokat. A vizsgálat kiterjedt az RTL Klub napi rendszerességgel közzétett adásaira, továbbá a Cool nevű csatornán jelentkező programokra, a NekedValó című talkshow-ra és az éjszakai műsorsávban sugárzott BeleValóVilágra.

Kiricsi Karola, a Médiatanács szóvivője a tanulmánnyal kapcsolatban kiemelte: „A kiskorúak érdekében folytatott következetes hatósági gyakorlat eredményes. A kereskedelmi csatornák valóságshow-inak folyamatos és szigorú ellenőrzése, a jogszabálysértésekért kiszabott többmilliós bírságok azt eredményezték, hogy a televízió este kilenc után és 16-os korhatár-besorolással vetítette az legutóbbi széria epizódjait.”

A tanulmány megállapítja, hogy a Való Világ 5. továbbra is bővelkedett a formátumra jellemző aggályos tartalmi elemekben. A dokumentum szerint jócskán emelkedett például a trágár kifejezések gyakorisága. Az október 10-16-ai héten például 49 trágár kifejezés jutott átlagosan egy adásra, ami a legmagasabb értéknek számított. Megdőlt a megelőző 4. széria „csúcsértéke” is, ugyanis a 2011. október 3-ai adásban összesen 81 trágár kifejezés hangzott el, ami azt jelenti, hogy a bejátszásokban áltagosan fél percenként volt hallható valamilyen durva kifejezés – áll a tanulmányban.