A Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) terrorcselekmény bűntett megalapozott gyanúja miatt vádemelést javasol az ellen a férfi ellen, aki áprilisban a Parlament felrobbantásával fenyegetőzött.

A rendőrség honlapján csütörtökön megjelent közlemény szerint Cs. József hejőszalontai lakos április 4-én hívta fel telefonon a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság központi ügyeletét. A férfi magát külföldinek kiadva bejelentést tett, miszerint a Parlament épületében bombát helyezett el és amennyiben börtönben lévő társait nem helyezik szabadlábra, akkor a Parlament épületében három távirányítású bomba fog robbanni.

A büntetőeljárás során a gyanúsított a terhére rótt bűncselekmény elkövetését elismerte, az ügy iratait a NNI vádemelési javaslattal megküldte a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Főügyészség részére – olvasható az NNI közleményében.

A Terrorelhárítási Központ (TEK) és a Miskolci Rendőrkapitányság nyomozói a bejelentés után 12 órával azonosították a férfit, majd április 5-én a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Hejőpapin elfogták és előállították. Közveszéllyel fenyegetés elkövetésének alapos gyanúja miatt indult ellene eljárás – közölte a TEK aznap az MTI-vel. A TEK akkori közleménye szerint a férfi társainak szabadon bocsátását követelte, egy “közismert iszlám szervezetre” hivatkozott, és akcentussal beszélt.