Új Ptk. - Meghosszabbodik az előkészítést koordináló miniszteri biztos mandátuma

2012.08. 6. MTI

Fél évvel, 2013 januárjáig meghosszabbította az új polgári törvénykönyv (Ptk.) előkészítését koordináló miniszteri biztos megbízatását Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter.

Az Orbán-kormány kevéssel megalakulása után, 2010 júniusában kérte fel a Vékás Lajos professzor vezette szerkesztőbizottságot az új Ptk. tervezetének megalkotására, majd Székely Lászlót nevezte ki, hogy miniszteri biztosként koordinálja annak előkészítését.

A kódex tervezetét februárban bocsátották társadalmi vitára és - miután a kormány jóváhagyta - júliusban nyújtották be az Országgyűlésnek. A parlament várhatóan ősszel tárgyalja a törvénykönyvet, amely 2014. január 1-jén léphet hatályba, s a többi között a családjogi és a gazdasági társaságokra vonatkozó szabályokat is tartalmazza majd.

Az új Ptk. megalkotásáról szóló kormányhatározat alapján a miniszteri biztos feladata a végleges kódex elvi változtatásainak szakmai és társadalmi vitára bocsátása, ezek lebonyolítása és a hasznosítható észrevételek visszacsatolása.

A feladatáért havi 500 ezer forint díjazásra jogosult Székely László megbízatása a Hivatalos Értesítőben pénteken megjelent miniszteri utasítás szerint 2013. január 19-ig hosszabbodik meg.

Navracsics Tibor szintén meghosszabbította a nemzeti egységes kártyarendszer koncepciójának kidolgozásáért és megvalósításáért felelős Vetési Iván miniszteri biztosi mandátumát 2013. január 31-ig. A kártyarendszer célja az állam által kiadott okmányok egységesítése, számuk csökkentése.

  • kapcsolódó anyagok
PTK