Az úgynevezett üvegzsebtörvény az LMP állításaival ellentétben nem szűnik meg, a jogszabály változatlan formában kerül majd át a polgári törvénykönyvből (Ptk.) az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló sarkalatos törvénybe – közölte a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) az MTI-vel kedden.

A tárca annak kapcsán rögzítette ezt, hogy Schiffer András LMP-s politikus hétfőn sajtótájékoztatón azt mondta: a Ptk. kormány által beterjesztett tervezetéből “kispórolták” az üvegzsebre vonatkozó szabályozást, ami azt jelenti, hogy 2013-tól nem lehet majd nyomon követni, hogyan áramlanak ki a közpénzek.

A KIM erre reagálva tudatta: az ellenzéki képviselő állításával ellentétben az üvegzsebtörvényt – a minisztérium javaslatára – változatlan formában és szövegezéssel fogják megerősíteni. A jogszabály ugyanis az egyszerű többséggel módosítható polgári törvénykönyvből a sarkalatos, tehát csak az Országgyűlés kétharmadának szavazatával módosítható információs önrendelkezési jogról és információszabadságról szóló törvénybe kerül majd át – tették hozzá.

Ezt az indokolja – közölték -, hogy ennek a szabályozásnak jogi és szakmai szempontból nem a polgári törvénykönyvben van a helye. Az üvegzsebtörvény 2003-as elfogadáskor kizárólag politikai okok – a kétharmados parlamenti többség hiánya – miatt került a mostani szakmailag indokolatlan és hibás helyére – írta közleményében a KIM.