A családon belüli erőszak büntetőjogi tényállássá minősítését szorgalmazó népi kezdeményezésről, valamint a jövő évi költségvetési törvényjavaslathoz benyújtott, “második körös” módosító indítványokról is szavaz jövő héten az Országgyűlés. A parlament az őszi ülésszak második hetében is kétnapos ülést tart.

A tervezett napirend szerint a képviselők hétfőn döntenek arról az országos népi kezdeményezésről, amely azt célozza, hogy az Országgyűlés tűzze napirendjére a családon belüli erőszak önálló büntetőjogi törvényi tényállássá minősítését. Ennek érdekében a kezdeményező Élet-Érték Alapítvány csaknem százezer aláírást gyűjtött össze. A kormánypártok azonban nem támogatják az indítványt egyebek mellett azért, mert szerintük az új büntető törvénykönyv az összefoglalóan családon belüli erőszakként emlegetett helyzeteket külön-külön amúgy is szigorúan bünteti.

Ezt követően szavaz a Ház a stabilitási törvény módosításához – amely pontosítana a Költségvetési Tanács hatáskörére vonatkozó bizonyos rendelkezéseken, továbbá rögzítené, hogy a büdzsének kell tartalmaznia azokat az árfolyamokat, amelyeket az adott év államadósságának számításakor figyelembe kell venni – benyújtott indítványokról.

Szintén döntenek a jövő évi költségvetéshez – amelynek újból megnyitott részletes vitáját ezen a héten folytatták le a képviselők -, valamint a büdzsét megalapozó törvényekhez benyújtott módosító indítványokról.

A határozathozatalok után lefolytatja a parlament a munkahelyvédelmi akciótervet megalapozó törvénymódosítások, valamint a kisadózók tételes adójáról és a kisvállalati adóról szóló indítvány részletes vitáját. Napirendre kerül annak a kormánypárti javaslatnak a részletes vitája is, amely rendőrségi engedélyhez kötné a világörökségi helyen lévő bárok éjjeli működését. Ehhez egyébként egyetlen módosító javaslat érkezett – a fideszes Manninger Jenőtől -, amely a rendőrség helyett a jegyző engedélyét írná elő, a rendőrség pedig eszerint szakhatóságként venne részt az engedélyezési eljárásban.

Kedden általános vitákkal folytatódik az Országgyűlés munkája. Ezek között szerepel a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) 2009-2010 közötti munkájáról és a magyar tudomány helyzetéről szóló beszámoló, valamint az egyes pénzügyi tárgyú törvények módosítása, amely az európai uniós jogharmonizáció mellett módosítja többek között a kötelező gépjármű-felelősségbiztosításról, a devizakölcsönök törlesztési árfolyamának rögzítéséről és a lakóingatlanok kényszerértékesítésének rendjéről szóló jogszabályt, a lakáspénztártörvényt és a stabilitási törvényt is.

Szintén ezen a napon lesz az együttes általános vitája az alaptörvény második módosításának és az egyes igazságügyi jogviszonyokban alkalmazandó felső korhatárral kapcsolatos törvénymódosítási javaslatoknak is. A két indítvány lényege, hogy 62 helyett 65 évre emelkedne a bírák nyugdíjkorhatára.

György Bálint elmondta: a házbizottság ülésén megerősítették, hogy a választási eljárásról szóló törvényjavaslatot a Fidesz és a KDNP képviselői várhatóan a jövő hét első felében nyújtják be.