A fővárosi Kossuth téren tartott egyhetes éhségsztrájk ügyében intézett kérdéseket az országos rendőrfőkapitányhoz Szabó Máté, az alapvető jogok biztosa.

“A gyülekezési jog érvényesülésével kapcsolatos, immár évek óta tartó vizsgálatsorozat folytatásaként, és az ombudsman hatáskörét megszabó törvénynek megfelelően Szabó Máté Hatala József altábornagyhoz, az országos rendőrfőkapitányhoz fordult kérdéseivel” – áll az MTI-hez eljuttatott közleményben.

Mint írták, a biztos azt tudakolja, hogy a szervezők a gyülekezési jogról szóló törvény szerint bejelentették-e a rendezvényt; járt-e az mások jogainak és szabadságának sérelmével; kértek-e a szervezők rendőri védelmet; fellépett-e a rendőrség a demonstrációval kapcsolatban – és ha igen, milyen indokkal, jogalappal és milyen módon?

Szabó Máté a Kossuth téri “rendezvény” befejezését követő 15 napon belül várja az országos rendőrfőkapitány válaszát, valamint az eseménnyel kapcsolatosan keletkezett valamennyi irat és más dokumentum másolatát – olvasható a közleményben.

Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke és három politikustársa szeptember 9-től egyhetes éhségsztrájkot tartott a Kossuth téren a választási regisztráció bevezetése ellen tiltakozva.