Térítésmentesen a vagyonkezelőé lehetnek az adósságcsökkentő alap eszközei

2012.09.20. MTI

Lázár János fideszes képviselő, Miniszterelnökséget vezető államtitkár azt kezdeményezi, hogy a 2010-ben létrehozott Nyugdíjreform és Adósságcsökkentő Alap térítésmentesen átadhassa eszközeit a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt.-nek.

A parlamentnek csütörtökön benyújtott törvénymódosító javaslat alapján ugyanakkor az eszközök értékesítéséből befolyó pénzt a vagyonkezelőnek változatlanul államadósság-csökkentésre kell fordítania.

Lázár János indoklásában azzal érvel, hogy az állami vagyon kezeléséért az MNV Zrt. felel, ezért célszerű megteremteni az átadás lehetőségét úgy, hogy az eredeti cél - az adósság csökkentése - ne változzon.

A parlament 2010 decemberében, a nyugdíjrendszer átalakításának részeként hozta létre a Nyugdíjreform és Adósságcsökkentő Alapot, vagyonát az állami rendszerbe visszalépő korábbi magán-nyugdíjpénztári tagok portfóliója adta. Kezelője az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) Zrt. Az ÁKK Zrt. honlapján található kimutatás szerint az alap vagyonának értéke június végén 654,7 milliárd forint volt.

  • kapcsolódó anyagok
JOGALKOTÁS
KORMÁNYZAT