Jogerősen tizenhat év fegyházbüntetéssel sújtotta csütörtökön a Szegedi Ítélőtábla Farkas Zsoltot egy 57 esztendős makói férfi meggyilkolása miatt.

A jelenleg 42 éves, italozó életmódot folytató férfi az alkohol hatására agresszívvá, kötekedővé és élettársára féltékennyé vált. A vádlott ellen három eljárás is indult, mert az utcán bántalmazta élettársát. Az asszony egy alkalommal említette, hogy a későbbi sértett házassági ajánlatot tett neki, amiért a vádlott feldühödött, és közölte, meg fogja verni a férfit.

Farkas Zsolt 2010. augusztus 24-én egy kocsmában találkozott a sértettel – akit kisgyerek kora óta ismert -, és ekkor újra eszébe jutott az élettársának tett ajánlat. Az egész napos italozás és három szem nyugtató hatása alatt a vádlott késő éjszaka bement a sértett makói házába, és ott az ágyban fekvő, alvó férfit a keze ügyébe kerülő 190 centiméter hosszú léccel a fején, a hátán és az oldalán ütlegelni kezdte. A legalább tucatnyi ütés során a léc darabokra tört.

A bántalmazás következtében a férfi több bordája és arckoponyája is eltört, és 20-40 percen belül a helyszínen meghalt. A szakértői vélemény szerint halálát légzési elégtelenség okozta, ami bordatörés és tüdőzúzódás, valamint vérbelehelés következménye volt.

A vádlott az eljárás során ártatlannak vallotta magát. Azt elismerte, hogy halála előtt összeszólalkozott a sértettel, otthonában is járt halálának éjszakáján, de azt mondta, nem bántalmazta a férfit, és sérüléseket sem látott rajta. A vádlott állítása szerint a bevett nyugtatók és az elfogyasztott bor miatt az éjszaka történtek egy részére nem emlékszik.

A férfin – saját kérésére – poligráfos vizsgálatot végeztek, ekkor is tagadta a gyilkosságot, de a szaktanácsadó szerint a vádlott megtévesztő választ adott. Az áldozat bántalmazásához használt lécen rögzített szagmintát két rendőrségi kutya is a vádlottéként azonosította.

A táblabíróság különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés bűntettében mondta ki bűnösnek Farkas Zsoltot.

Mezőlaki Erik tanácsvezető bíró az ítélet indoklásakor kifejtette, bár a vádlott mindvégig tagadta bűnösségét, a bizonyítékok alapján egyértelmű, hogy az emberölést ő követte el. A különös kegyetlenséggel történt elkövetés mint minősítés is megalapozott, ugyanis a vádlott az alvó, majd álmából felriasztott sértettet olyan brutális módon verte agyon, hogy rendkívüli fájdalmat okozott áldozatának.