Az Országgyűlési Őrség hivatásos állományát érintő szabályokról, többek között a megkövetelt testmagasságról is rendelkezik a Belügyminisztérium (BM) rendelettervezete, amelyet hétfőn tettek közzé a kormány.hu-n.

A rendelettervezet közel száz oldalon részletezi az új országgyűlési törvény alapján, jövő januárban létrejövő őrség hivatásos állományát érintő humánigazgatási tárgyú szabályait, többek között a munkáltatói jogköröket, valamint a szolgálati viszonnyal, a szabadságokkal, az összeférhetetlenséggel, a panasszal és a fegyelmivel kapcsolatos eljárásokat, illetve a képzettségi és alkalmassági követelményeket.

A tervezetben – amely fejléce szerint nem tekinthető a BM hivatalos álláspontjának – rögzítenék egyebek mellett azt is, hogy az Országgyűlési Őrségnél az “objektumvédelmi feladatok ellátására rendszeresített szolgálati beosztások esetében az egészségi alkalmassági vizsgálatoknál férfiak esetében minimum 180 cm, nők esetében minimum 170 cm testmagasság a megkövetelt”. Ezt a kritériumot azonban csak azoknál vennék figyelembe, akik a 2013. március 1-jét követően kerülnek be az Országgyűlési Őrségbe.

A javaslat rögzíti azt is, hogy a rendelet kiadására az Országgyűlés elnöke véleményének kikérésével kerül sor.