A gazdasági integráció elmélyítése és az uniós belső piac működésének hatékonyabbá tétele lesznek a hét fő témái az Európai Parlamentben. A gazdasági szakbizottság megvitatja a bankunió terveit és a piaci manipuláció kivédésének lehetőségeit és szavaz a pénzügyi szolgáltatásokról szóló irányelvről. A héten bemutatják a Szaharov-díj idei jelöltjeit. Hétfőtől szerdáig Budapesten tartózkodik az állampolgári jogi szakbizottság tényfeltáró küldöttsége.

A gazdasági szakbizottság szerdán vitatja meg a bankfelügyeletről szóló terveket, amelyeket múlt héten ismertetett Michel Barnier európai biztos. A képviselők szerint olyan szabályokra van szükség, amelyek biztosítják az elszámoltathatóságot.

Szerdán a pénzügyi szolgáltatások piacával foglalkozó irányelvről szavaz a szakbizottság. Az irányelv célja a befektetők védelmének erősítése, valamint a pénzpiacok integrációjának és felügyeletének biztosítása annak érdekében, hogy lépést lehessen tartani a technikai fejlődéssel és az új pénzügyi termékekkel.

Hétfőn a gazdasági szakbizottságban a globális bankközi kamatláb manipulációjához kapcsolódó Libor-botrányról rendeznek vitát szakértők és az Európai Bizottság tagjai részvételével.

A szervezett bűnözés elleni küzdelemmel foglalkozó szakbizottság az uniós támogatásokkal való visszaélések felszámolásáról vitázik hétfőn.

Hatékonyabb belső piac

Kedden kerül a belső piaci szakbizottság elé az az állásfoglalás, amely a belső piac működésének hatékonyabbá tételével foglalkozik. Az uniós polgárok ugyanis még mindig gyakran szembesülnek problémákkal a külföldi uniós munkavállalás, bankszámlanyitás vagy éppen a szakképesítésük elfogadtatása során.

Szaharov-díj 2012

Kedden mutatják be a gondolatszabadságért adományozott Szaharov-díj idei öt jelöltjét a külügyi, fejlesztési és emberi jogi szakbizottság együttes ülésén. A díjat december 12-én adják át.

EP-küldöttség Budapesten

Szeptember 24–26-a között tartózkodik Magyarországon az EP állampolgári jogi szakbizottságának ad hoc küldöttsége, amely többek között miniszterekkel, a parlamenti frakciók vezetőivel, újságírókkal, az igazságszolgáltatás és a civil társadalom képviselőivel folytat megbeszéléseket.

Az EP szakbizottsága egy korábbi parlamenti állásfoglalás nyomán készít jelentést arról, hogy a közelmúltbeli magyarországi jogszabályi változások és az új alaptörvény összhangban vannak-e az európai szerződésekbe és az EU Alapjogi Chartájába foglalt alapjogokkal és értékekkel. A tényfeltáró küldöttség látogatása ennek a munkafolyamatnak a része.