Tudományos tanácsadó testület alakult pénteken a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság munkájának segítésére. Péterfalvi Attila elnök az információszabadság napja alkalmából tartott budapesti alakuló ülésen arról beszélt, hogy a XXI. század információs társadalmában az adatvédelem kiemelkedő szerephez jut.

A hattagú testület tagjai között van Imre Miklós, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem rektorhelyettese, Könyves Tóth Pál adatvédelmi szakértő, aki Péterfalvi Attila szavai szerint az “adatvédelem egyik atyja”, Szuhaj Mihály, az Informatika a Látássérültekért alapítvány elnöke, Kiss József adatvédelmi szakértő, Balogh Zsolt György, a Pécsi Tudományegyetem dékánhelyettese és Hajdú József professzor, a Szegedi Tudományegyetem tanszékvezető tanára.

Péterfalvi Attila az ülés után az MTI-nek azt mondta, hogy az elnök mellett működő, a neves szakemberekből álló testület tanácsaival az egész hatóság munkáját segíti majd. Az elnök közölte, azért is támaszkodni kívánnak a szakemberek tapasztalataira, hogy a hatóság munkája ne rugaszkodjon el a mindennapi élettől. Arra hívta fel a figyelmet, hogy az információs társadalomban az adatvédelemnek kiemelt szerepe kell hogy legyen, mert a jogi kérdéseken túl több gyakorlati kérdést is felvet. Elmondta, az alapelvek már tisztázottak, ugyanakkor sok adatbiztonsági, technikai kérdés merül még fel, amelyek ugyanúgy az adatvédelem részét alkotják. Példaként említette az információs társadalomban megjelenő megoldásokat, köztük például az e-közigazgatást, az e-egészségügyet valamint az elektronikus szavazás kérdését. Jelezte, a most megalakult tudományos tanácsadó testület tagjai az ilyen és ehhez hasonló ügyekben, valamint a stratégiai kérdésekben is tudnak tanácsot adni. Kitért arra is: mivel a testületben több egyetemi kar is képviselteti magát, bízik abban, hogy jó együttműködés alakul ki a hatóság és a felsőoktatási intézmények között; ez szavai szerint jelentheti azt, hogy az oktatási tevékenységben részt vesznek, és azt is, hogy a hallgatók a hatóságnál tölthetik a szakmai gyakorlatukat. Az információszabadság napja alkalmából Péterfalvi Attila díjat adott át Frank Ádámnak, a HVG-ORAC Kiadó ügyvezető igazgatójának. Az ezüst emlékéremmel járó elismerés odaítélését az információs jogokkal kapcsolatos ismeretek népszerűsítése, a jogi kultúra terjesztése érdekében végzett kiemelkedő “missziós” tevékenységével indokolta.