Kiegészítő indoklással ellátott véleményt küldött csütörtökön egy még 2006-ban indult kötelezettségszegési eljárás keretében Magyarországnak az Európai Bizottság a közjegyzők szabad letelepedésének általa vélt korlátozása miatt.

Újabb figyelmeztetést intézett csütörtökön az Európai Bizottság kiegészítő indoklással ellátott vélemény formájában Magyarországhoz, a közjegyzőkre vonatkozó nemzeti előírások visszavonása érdekében.

Az ügy nem új, hiszen Brüsszel még 2006-ban indított kötelezettségszegési eljárást tizenöt más uniós tagállammal együtt hazánk ellen a külföldiek közjegyzői hivatáshoz való hozzáférésének korlátozása miatt. Rá egy évre indoklással ellátott levél kiküldésével már a második szakaszba lépett az eljárás. Magyarország azonban mostanáig ellen állt a Bizottság nemzeti előírások visszavonására vonatkozó követelésének, arra hivatkozva, hogy a közjegyzők közhatalmi funkciókat látnak el.

Az Európai Bizottság csütörtöki kiegészítő indoklással ellátott véleményében ugyanakkor vitába szállt a magyar érveléssel, mondván a közjegyzők hatásköre nem terjed ki a viták eldöntésére. „Ezért bár a közjegyzők hatáskörei a bírói ítéletekkel egyenértékű döntéseket eredményezhetnek bizonyos esetekben Magyarországon, a Bizottságnak az az álláspontja, hogy a közhatalmi tevékenységben való ilyen részvétel nem indokolják a nemzeti előírásokat” – áll a testület véleményében.

A kormánynak most elvileg két hónap áll rendelkezésre a válaszadásra. Ha nem sikerül meggyőznie a Bizottságot, akkor a vita az Európai Bíróságon folytatódhat. Szakértők emlékeztetnek rá, hogy a letelepedési jog korlátozása miatt jelenleg is több bírósági eljárás folyik uniós tagállamok ellen. A közjegyzői szakma verseny előtti megnyitása a szakképesítések elismeréséről szóló jogszabály-tervezet jelenleg folyó vitája során is napirenden van.