A közfoglalkoztatotti bérkifizetéssel, a közfoglalkoztatásból való kimaradás következményeivel, a képzések elmaradásával kapcsolatos problémákat emelte ki a munkacsoportjának helyszíni vizsgálati tapasztalatai alapján Szabó Máté ombudsman. Előzetes jelentése alapján az alapvető jogok biztosa már most tesz ajánlásokat az érintett önkormányzatoknak és az illetékes szakminiszternek.

A biztos munkacsoportjának tagjai négy megyében négy település (Jászkarajenő, Bátonyterenye, Gyöngyös és Mány) önkormányzatában és az illetékes munkaügyi kirendeltségeken is megbeszéléseket folytattak, interjúkat készítettek a közfoglalkoztatottakkal, és több jogalkalmazási, szabályozási visszásságot is megállapítottak. Közöttük azt, hogy sérti a jogbiztonság követelményét és a tisztességes eljáráshoz való jogot a közfoglalkoztatotti bérkifizetések ütemezésének bizonytalansága, a bérkifizetés időpontjáról szóló előzetes tájékoztatás esetleges, nincs pontos eljárási rend. Általános tapasztalat volt, hogy az ellentmondásos feladatkijelölés és követelmények miatt figyelmen kívül hagyták a képzési programokkal kapcsolatos kötelezettségeket, a jogszabályi előírás ellenére sem tudtak elindulni az országos közfoglalkoztatási programokhoz kapcsolódó szükséges képzések, ami a mezőgazdasági programok eredményességét hátrányosan befolyásolta.

A jelentésben az ombudsman kiemelte, hogy mind a vizsgált településeken, mind pedig országosan sok ember önhibáján kívül azért szorult ki a szociális ellátásból, mert nem tudott igazolni évente legalább 30 napos kereső tevékenységet. A vizsgált települések többségében az önkormányzatnak arról sem volt információja, hogyan szervezhetne közérdekű önkéntes munkavégzést, bizonytalanok voltak abban is, hogyan, milyen dokumentumok bemutatásával igazolható az egyszerűsített foglakoztatás keretében végzett munka, illetve a háztartási munka.

A biztos a jogalkalmazási gyakorlattal és a szabályozással kapcsolatos részletes javaslatcsomagot állított össze, amit megküldött a belügyminiszternek, az emberi erőforrás miniszternek, továbbá a vizsgált önkormányzatok jegyzőinek. A közfoglalkoztatás helyzetéről Szabó Máté ombudsman 2012. október 3-án 9.00 órától hivatalában műhelybeszélgetést is rendez, amelyre kormányzati, önkormányzati, szakszervezeti és civil szakértőket, kutatókat hívott meg.