Irányelv a sértettekre vonatkozó minimumszabályokról - Új európai jogszabály erősíti a bűncselekmények áldozatainak jogait

2012.10. 5. MTI

Az EU-országok kormányait képviselő Tanács csütörtökön elfogadta azt az új európai jogszabályt, amely a bűncselekmények áldozatainak jogait erősíti meg az unióban.

A sértettekre vonatkozó minimumszabályokról szóló európai uniós irányelv tervezetét tavaly májusban terjesztette elő az Európai Bizottság. A mostani tanácsi jóváhagyás előtt az Európai Parlament - a Tanáccsal folytatott sikeres egyeztetés nyomán - plenáris szavazáson már támogatásáról biztosította a tervezetet. A tagállamoknak három év alatt kell átültetniük a rendelkezéseket saját nemzeti jogrendszerükbe.

Viviane Reding, az Európai Bizottság - az uniós javaslattevő-végrehajtó intézmény - örömét fejezte ki a jogszabály elfogadása nyomán.

"Az uniós tagállamok büntető igazságszolgáltatási rendszerei gyakran elsősorban a bűnözők sorsát igyekeznek elrendezni, nem pedig a sértettekét. Az új európai jogszabállyal most a sértettek jogait erősítjük meg. Senki sem szeretne bűncselekmény áldozatává válni. Ha azonban mégis bekövetkezne, biztonsággal tölthet el bennünket az a tudat, hogy alapvető jogaink azonosak, bármerre járunk is az Európai Unión belül" - olvasható Reding nyilatkozatában.

A minimumszabályokról szóló új uniós irányelv az EU egész területén előírja a sértettekkel való tiszteletteljes bánásmódot, valamint azt, hogy számukra érthető formában tájékoztatást kell kapniuk jogaikról és az ügyükben folyó eljárásról. Valamennyi tagállamban sértetteket támogató szolgálatot kell felállítani, kívánság esetén biztosítani kell a sértettnek az eljárásban való részvételét, a tárgyaláson való részvételhez pedig segítséget kell nyújtani. Megfelelő védelmet kell adni a veszélyeztetett sértetteknek - például a gyermekeknek, a nemi erőszak sértettjeinek és a fogyatékosoknak. A védelmet ki kell terjeszteni mind a rendőrségi nyomozásra, mind a bírósági eljárásra.
 

  • kapcsolódó anyagok
BÜNTETŐELJÁRÁS
BÜNTETŐJOG
EURÓPAI UNIÓ JOGA
EURÓPAI BIZOTTSÁG
EURÓPAI PARLAMENT
EURÓPAI UNIÓ