Önszabályozó sajtó - Sajtóetikai botrány Nagy-Britanniában

2012.10. 8. MTI

Nyílt levélben szólította fel vasárnap több tucatnyi brit közéleti személyiség - köztük Hugh Grant színész - a brit kormányfőt arra, hogy ne vesse el a brit sajtó törvényi szabályozásának lehetőségét, ha a most zajló sajtóetikai vizsgálat vezetője ilyen szabályozás megteremtését javasolja.

A vizsgálatot - amelyet az egyik legelismertebb brit jogi szaktekintély, Sir Brian Leveson, az angol-walesi fellebbviteli bírói fórum egyik főbírája vezet - David Cameron konzervatív párti miniszterelnök rendelte el. A vizsgálat azt követően kezdődött, hogy a News of the World című - azóta megszüntetett - vasárnapi brit bulvárlap munkatársai néhány évvel korábban, exkluzív sztori reményében feltörték és lehallgatták egy elrabolt és brutálisan megölt angol kislány mobiltelefonjának üzenetrögzítőjét, miközben az akkor már halott gyermeket a rendőrség még nagy erőkkel kereste.

Az ügy azóta az utóbbi évtizedek legnagyobb brit sajtóetikai botrányává fajult. A Leveson-vizsgálattal párhuzamosan, egyszerre több szálon futó rendőrségi nyomozás kiderítette, hogy a telefonlehallgatások hatszáznál több személyt érintettek, köztük a nemzetközi film- és szórakoztatóipar olyan világsztárjait, mint Hugh Grant, Brad Pitt, Angelina Jolie, Jude Law, Charlotte Church és Sienna Miller. A kiszemelt célpontok között voltak emellett az iraki és afganisztáni hadszíntéren elesett brit katonák hozzátartozói, a brit királyi család tagjai, valamint politikusok és sportolók.

Az érintettek közül hatvanan - köztük Hugh Grant, Jude Law és Charlotte Church - vasárnap nyílt levélben fordultak a brit kormányfőhöz, kifejezve azon meggyőződésüket, hogy a brit sajtó tevékenységét irányító önszabályozási alapelv "nem kielégítő". Az aláírók biztosítékokat kértek David Camerontól arra, hogy nem kötelezte el magát máris - vagyis még a sajtóetikai vizsgálat befejezése előtt - a jelenlegi sajtó-önszabályozási rendszer fenntartása mellett, és nyitottan fogadja majd a Leveson-bizottság ajánlásait.

A terjedelmes nyílt levélben - amelyet a telefonlehallgatási botrány sértettjei által létrehozott kampányszervezet honlapja tett közzé vasárnap - az aláírók aggodalmuknak adtak hangot azokkal a sajtóbeszámolókkal és politikusi nyilatkozatokkal kapcsolatban, amelyek a levél szerzői szerint arra utalnak, hogy Cameron már döntött a sajtószabályozásba történő törvényi beavatkozás elvetéséről még abban az esetben is, ha ezt a Leveson-bizottság erőteljesen javasolja.

Vasárnap személyesen is megszólalt az ügyben Hugh Grant, aki a BBC televízió politikai magazinműsorában kijelentette: senki nem akarja, hogy az állam határozza meg, mi jelenhet meg az újságokban; ezt a lehetőséget ő maga és a telefonlehallgatási botrány többi sértettje is "elrettentőnek" tartja.

A színész hozzátette ugyanakkor, hogy a sajtó önszabályozási rendszere az utóbbi ötven évben "újból és újból kudarcot vallott".

Hugh Grant szerint a törvényi beavatkozásnak egy olyan szabályozó testület létrehozására kellene kiterjednie, amely független lenne a sajtótól és a kormánytól is. Kijelentette: ettől ő "a legkisebb mértékben sem" látná veszélyeztetve a véleménynyilvánítás szabadságát.

A vasárnapi BBC-műsorban megszólaltatták David Cameron miniszterelnököt is, aki határozottan kijelentette, hogy a brit kormány semmiképpen sem pártolna "keménykezű állami beavatkozást". Szavai szerint a sajtónak szabadnak kell lennie, hogy feltárhassa a törvénytelenségeket, és elláthassa a demokráciában ráháruló feladatokat.

Hozzátette ugyanakkor, hogy a mostani helyzet sem tartható, amelyben a sajtó emberek, családok életét dúlja fel "tolakodásával".

David Cameron szerint "ésszerű" szabályozó rendszerre van szükség, és Leveson bíró "remélhetőleg megoldja ezt a problémát".

  • kapcsolódó anyagok
SAJTÓ
SAJTÓSZABADSÁG
KÜLFÖLDI KORMÁNYZATOK
NAGY-BRITANNIA