Alacsonyabb szintű érettségi? - Visszaküldte a szakmai érettségiről szóló jogszabályt a román államfő

2012.10.11. MTI

Visszaküldte a parlamentnek megfontolásra a szakmai érettségi bevezetéséről szóló jogszabályt Traian Basescu román államfő - közölte kedden az elnöki hivatal.

A román szenátus szeptemberben döntött egy új, alacsonyabb szintű, úgynevezett szakmai érettségi bevezetéséről, amely tanúsítaná a középfokú tanulmányok befejezését, de nem jogosítana fel egyetemi felvételire.

A szakmai érettséginél csak a román nyelvi, az idegen nyelvi és az informatikai képességeket felmérő szóbeli vizsgák lennének a hagyományos érettségivel közösek. A szakmai érettséginél az elvégzett, szakosított középiskolában elsajátított szakmai tudásról írásbeli és szóbeli vizsgát kellene tenniük a végzősöknek, s nem kellene írásbeli vizsgákon számot adniuk általános műveltségükről.

Az államfő azt kérte a törvényhozóktól, hogy töröljék az érettségi lebonyolításáról szóló jogszabályból a szakmai érettségire vonatkozó részt.

Indoklásában Traian Basescu arra hivatkozik, hogy a szakmai érettségi fogalma - a "szakmai" jelző ellenére - megtévesztő, nem illeszkedik az európai képesítési keretrendszerbe (EQF), és rontaná a hagyományos romániai érettségi oklevelekbe vetett nemzetközi bizalmat.

Romániában tavaly és idén - amióta a puskázás megelőzése érdekében kamerákat szereltek a vizsgatermekbe - a vizsgázók fele megbukott az érettségin. Ecaterina Andronescu oktatási miniszter szerint a kormánynak megoldást kellett találnia arra, hogy "az új érettségi rendszer 150 ezer középiskolai végzőst tett munkanélkülivé", ezért próbált alternatívát kínálni azoknak a végzősöknek, akik nem készülnek egyetemre.

Az oktatás helyzetéről rendezett múlt heti vitanapon az ellenzéki Demokrata Liberális Párt (PDL) képviselői azt állították, hogy a súlytalan, valódi tudás nélkül megszerezhető oklevelekkel a kormányzó Szociál-liberáls Szövetség (USL) az érettségi vizsgán elbukott diákok és szüleik szavazatait akarja megvásárolni, ahelyett, hogy munkára, a tudás és a szellemi értékek megbecsülésére nevelné az ifjúságot.
 

  • kapcsolódó anyagok
ÁLLAMFŐ
JOGALKOTÁS
OKTATÁSÜGY
ROMÁNIA