Jövedékiadó-emelésekről döntött a parlament hétfőn az egészségügy többletforráshoz juttatásának érdekében. A dohánytermékeké a korábban tervezettnél kisebb mértékben, de nem két, hanem egy lépésben nő, a jövő év helyett már december 1-jén.

A Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter által jegyzett indítvány alapján – amelyet 236 igen szavazattal, 12 nem ellenében, 74 tartózkodás mellett fogadott el a Ház – a dohány- mellett az alkoholos termékek és az LPG (autógáz) üzemanyag adótartalma is növekszik.

A cigaretta jövedéki adója 12 500 forint lesz ezer darabonként, valamint a kiskereskedelmi eladási ár 31 százaléka, de legalább 24 920 forint. A szivarra, a szivarkára a kiskereskedelmi eladási ár 28,5 százaléka, a finomra vágott fogyasztási dohányra a kiskereskedelmi eladási ár 52 százaléka, de legalább 12 460 forint lesz a jövedéki adó kilogrammonként.

A kormány korábban két lépésben – 2013. január 1-jén, illetve május 1-jén – emelte volna a dohánytermékek jövedéki adóját, amely így végül a cigarettánál ezer darabonként 15 500 forint és a kiskereskedelmi eladási ár 31 százaléka, de minimum 29 300 forint ezer lett volna.

Ehelyett a parlament költségvetési bizottságának javaslatára csak egyszer, kisebb mértékben, de még az idén emelkedik a dohánytermékek jövedéki adója, így ez még ebben az évben többletbevételt jelent. A testület a fogyasztói árak túlzott emelkedésének és a feketepiac térnyerésének elkerülésével indokolta kezdeményezését.

Az alkoholtermékek jövedéki adója január 1-jén 15 százalékkal nő, a sör és a pezsgő jövedéki adója azonban csak 10 százalékkal. Az autógázé januárban, majd májusban is 50-50 százalékkal.

Mindez az egészségügy többletforráshoz juttatását szolgálja, csakúgy, mint a népegészségügyi termékadóról – ismertebb nevén chipsadóról – szóló törvény módosítása. Ebben átírják az energiaital definícióját, mert a gyártók a receptúra megváltoztatásával próbáltak kibújni a fizetési kötelezettség alól. A jövőben ezért a taurint nem tartalmazó, de viszonylag magas metil-xantin (koffein, teobromin, teofillin) tartalmú italok is ebbe a körbe tartozzanak majd.

Ezenfelül az elfogadott törvény értelmében a 90 és 98 százalékos támogatású gyógyászati segédeszközök áfája 27-ről 5 százalékra csökken.

Az egészségügyi államtitkárság korábban azt közölte: az egészségügyi ellátórendszert többletforráshoz juttató intézkedések bevételeiből az egészségügyi dolgozók tervezett bérfejlesztésének második lépcsőjét is fedeznék. Továbbá ez a forrás költségvetési mozgásteret is biztosítana az új struktúra céljainak megvalósításához, és fejlesztenék a háziorvosi praxisok finanszírozását is.

A Nemzetgazdasági Minisztérium hatásvizsgálata szerint a törvényjavaslat intézkedéseivel 50-55 milliárdos bevételre számítanak.