Több vezetői posztra kiírt pályázatról nyilvánítottak véleményt a Fővárosi Törvényszék összbírói értekezletén tartott szavazáson hétfőn – közölte Póta Péter, a törvényszék sajtószóvivője az MTI érdeklődésére.

A törvényszék általános elnökhelyettesi, illetve polgári és gazdasági kollégiumainak vezetői posztjára pályázókról tartottak szavazást – tudatta Póta Péter.

Az általános elnökhelyettesi álláshelyet a korábbi elnökhelyettes határozott idejű kinevezésének lejárta miatt, a kollégiumvezetői státusokat pedig nyugdíjazás, illetve felsőbb bírósághoz történő kinevezés miatt kellett megpályáztatni. Az általános elnökhelyettesi és polgári kollégiumvezetői álláshelyre egy-egy fővárosi bíró, a gazdasági kollégiumvezetői állásra egy fővárosi és egy vidéki bíró adott be pályázatot – közölte a sajtószóvivő.

A bírák nagy többséggel támogatták Polgárné Vida Juditot az általános elnökhelyettesi, valamint Rosnerné Romenda Zsuzsannát a polgári kollégiumvezetői tisztségére, míg a gazdasági kollégium élére pályázók közül csak az egyik jelöltet, Maka Máriát támogatták számottevően – tudatta Póta Péter. Hozzátette: a pályázatokról Handó Tünde, az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnöke dönt majd.

A pályázók közül Rosnerné Romenda Zsuzsanna jelenleg a polgári kollégiumnak, Maka Mária pedig a gazdasági kollégiumnak a megbízott vezetője. Polgárné Vida Judit korábban a Fővárosi Törvényszék jogelődje, a Fővárosi Bíróság polgári kollégiumának helyettes vezetője volt, ez év elejétől pedig a törvényszék megbízott elnökhelyettese.

A gazdasági kollégiumot korábban hosszabb ideig vezető Kiss Gábor nemrégiben kúriai bíró lett, a polgári kollégium korábbi vezetője, Ábrán József idén nyugdíjba ment, csakúgy, mint a büntetőkollégium élén álló Frech Ágnes, akinek a posztjára már a nyáron Mikó Gergelyt, a II-III. kerületi bíróság korábbi elnökét nevezte ki az OBH elnöke.

A mintegy 2800 tagú magyar bírói kar negyedét, több mint hétszáz bírót tömörítő, féltucatnyi helyi bíróságot magában foglaló Fővárosi Törvényszék az ország legnagyobb bírósága.