A Városligeti fasorba költözik a Budapest Környéki Törvényszék

2012.10.18. MTI

Egy szeptemberi kormányhatározat szerint a fővárosi Városligeti fasorban lévő volt BM-kórház ingatlanegyüttesébe költözhet a jelenleg a Thököly úti életveszélyes főépületben, illetve több bérelt ingatlanban működő Budapest Környéki Törvényszék. Az új bázist több évig tartó felújítást követően foglalhatják el - közölte Kovács András, a törvényszék elnöke szerdán.

Kovács András egy éve adott tájékoztatást az akkor még Pest Megyei Bíróságnak nevezett szervezet nehéz munkakörülményeiről. Úgy fogalmazott: a Thököly úti központi épületben a bírák és az igazságügyi alkalmazottak méltatlan körülmények között dolgoznak. "Nyaranta a tárgyalótermekben és a dolgozószobákban olykor 40 Celsius-fok fölötti a hőmérséklet, télen az irodákat átjárja a szél, a vizesedő falak ráznak, csak gépészeti felújításra komoly összeget kellene költeni." Az elnök akkor kifejtette: miután a szomszédos üres telken - a többéves várakozás és tervezés ellenére - a kerületi építési szabályozás változása miatt sem épülhet meg az új bírósági épület, valahol másutt kellene helyet találni az igen nagy munkaterhet cipelő, számos kiemelt bűnüggyel foglalkozó bíráknak és munkatársaiknak.

Egy év elteltével Kovács András közölte: egy szeptemberi kormányhatározat értelmében megkapták a főváros VII. kerületében, a Városligeti fasorban lévő volt BM-kórház épületegyüttesét. A két patinás villából és további négy épületből álló, ősfás telken épült egykori kórház - jelentős renoválás, átépítés után - alkalmas lesz a Budapest Környéki Törvényszék összes egységének befogadására - mondta az elnök.

A tervek szerint a két villaépületben alakítanák ki a tárgyalótermeket, a többi területen pedig, ügyfélcentrumot is kialakítva, jutna hely a törvényszéki szervezeti egységek mellett a Budakörnyéki Bíróságnak és a január elsején felálló Közigazgatási és Munkaügyi Bíróságnak. Az utcafronti áthidaló épület 400 négyzetméterén összevont ügyfélcentrum lenne - magyarázta Kovács András. Az igazságügyi kormányzat hozzáállásának megváltozása, valamint az Országos Bírósági Hivatal elnökének, Handó Tündének a támogatása nélkül nem sikerült volna az áttörés - tette hozzá.

A fővárosnak, illetve a kerületnek egészségügyi zónából igazgatási besorolásúvá kell átminősíteniük a Városligeti fasori ingatlant, majd a törvényszék által kidolgozott szempontok alapján akár már az év végén kiírhatják a tervezésre a közbeszerzési eljárást. Az átépítésre 2013-ban hatmilliárd forintot szánnak, egymilliárd már az idén rendelkezésre áll. Az építkezés teljes befejezés előtt át szeretnék költöztetni azt a négy szervezeti egységet, amely jelenleg bérelt helyiségekben működik, így évi 220 millió forintot lehetne megtakarítani - hangsúlyozta az elnök.

A törvényszék anyagi helyzetéről szólva kifejtette: az év végére 300-320 millióra csökkentik a múlt esztendei 400 milliós hiányt, ezt igen szigorú takarékoskodással érik el.

A bírókra háruló terhekkel kapcsolatban elmondta: a június végi kényszernyugdíjazás miatt megüresedett 12 helyet betölthették, de eredményeik garantálásához további létszámfejlesztés kellene. Az engedélyezett 261 státusból jelenleg több mint 20 gyakorlatilag betöltetlen, főként azért, mert a zömmel fiatal nőkből álló bírói karból csaknem ennyien vannak gyesen vagy gyeden. A zavartalan működést a belső tartalékok feltárására révén, még jobb munkaszervezéssel (például a bírák kirendelésével, vagyis megyén belüli mozgatásával) biztosítják.

A feldolgozásra váró peres ügyek számát illetően - a dolgozók erőn felüli teljesítésének és az igazgatási intézkedéseknek köszönhetően - egyértelmű javulás tapasztalható, hiszen tavaly a korábbi évhez képest 6,53 százalékos, majd 2012 első félévében további 14 százalékos csökkenés következett be. A két-három éven túli ügyek számát a megye egészében 10, illetve 20 százalékkal sikerült csökkenteni - mondta a törvényszéki elnök.

  • kapcsolódó anyagok
BÍRÓSÁG