Január 1-jéig elkészül az eurózóna közös bankfelügyeletének jogi keretrendszere, a gyakorlati megvalósításon pedig 2013 folyamán kezdenek dolgozni – jelentette be Herman Van Rompuy, az Európai Tanács és José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke péntek hajnalban Brüsszelben.

Van Rompuy az eurózóna közös bankfelügyeletének felállítását a valódi gazdasági és monetáris unió (EMU)megvalósításának sürgős elemének nevezte. A tanács elnöke ismertette, hogy a júniusi csúcson javasoltaknak megfelelően az eurózóna közös bankfelügyeletének központja az Európai Központi Bank (EKB) lesz, ugyanakkor ennek bizonyos elvek szem előtt tartásával kell megvalósulnia. Mint azt már a múlt héten nyilvánosságra hozott előzetes jelentésében is leírta, Herman Van Rompuy most is megerősítette, hogy egyrészt az EKB monetáris politikával kapcsolatos tevékenységét szigorúan el kell választani a bankfelügyeleti feladatoktól, másrészt a bankfelügyeletnek minden tagállam számára nyitottnak kell lennie.

“Ennek a nyitottságnak a kormányzásban is meg kell jelennie, a részt vevő országok megfelelő jogosultságainak és kötelezettségeinek formájában” – ismertette a terv részleteit Herman Van Rompuy.

A közös bankfelügyelet az első lépés a pénzügyi szektor integrációjában, amelyet a nemzeti felszámolási és betétgarancia-rendszerek összehangolása követ – hangoztatta a tanács vezetője. A valódi gazdasági unió a belga politikus szerint a költségvetési és gazdaságpolitikák szorosabb összehangolását is megkívánja, ezen a területen pedig már számos intézkedés született az elmúlt években, amelyeket felhasználva már nagy lépést lehet tenni az EMU irányába. A hosszú távú stabilitás érdekében viszont a gazdasági sokkok kiküszöbölése érdekében további intézkedéseket is szükségesnek tart. Mint kifejtette, felhatalmazást kapott a tagállamoktól arra, hogy decemberig megvizsgálja annak a lehetőségét, hogy a tagországok gazdasági reformok végrehajtására írásos szerződés formájában, külön-külön megállapodásokat köthetnek az uniós intézményekkel. Végül a tanács elnöke az EMU demokratikus ellenőrzésének és elszámoltathatóságának fontosságát sem mulasztotta el hangsúlyozni és megjegyezte, hogy a demokratikus kontrollnak ugyanazon a szinten kell történnie, ahol a döntéseket meghozzák, a rendszernek pedig nyitottnak és átláthatónak kell lennie az eurózónán kívüli országok számára is.

“Stabil monetáris unió nélkül nem lehet stabil az Európai Unió sem, ezért a célunk az, hogy az eurót teljesen stabilizáljuk pénzügyi, gazdasági és politikai értelemben egyaránt” – jelentette ki Herman Van Rompuy.

José Manuel Barroso kifejtette, hogy fő üzenete az, hogy teljesíteni kell a júniusi csúcs vállalásait, valamint elmondta, hogy sürgősen meg kell törni az szuverén adósságválság és a bankválság közötti negatív kapcsolatot, ennek érdekében az év végéig elvégzik az ehhez szükséges jogalkotási munkát. A közös bankfelügyelet és végső soron a bankunió az uniós vezetők reményei szerint azt az ördögi kört töri majd meg, hogy a tagállamoknak kölcsönt kell felvenniük bankjaik feltőkésítésére, a bankok helyzete viszont tovább romlik, mert ezáltal a tulajdonukban lévő államkötvények az országok eladósodása miatt veszítenek értékükből. A bizottság elnöke is megerősítette, hogy az EKB-nak kulcsszerepe lesz a közös bankfelügyeletben, és azt is hozzátette, hogy ha kell, az EKB az eurózóna bármelyik bankjánál beavatkozik.

A közös bankfelügyeletbe “amennyire csak jogilag lehetséges, az eurózónán kívüli országokat is bevonjuk, az egységes piac szabályait pedig tiszteletben tartjuk” – fejtette ki Barroso.

“A kiindulópont az, hogy a rendszernek mindenki számára nyitottnak kell lennie, közelítenie kell azokhoz az országokhoz is, amelyek a jövőben akarnak csatlakozni az euróövezethez, az egységes piac integritását pedig meg kell őrizni” – mondta az eurózóna szorosabb együttműködésével és a valódi EMU-val kapcsolatos hosszú távú elképzeléseivel kapcsolatban a bizottság elnöke. Fontosnak tartotta még hangsúlyozni, hogy az unió jogi keretei és intézményei megfelelő alapot jelentenek ennek a munkának a folytatásához.

Riporterek arról kérdezték a két elnököt, hogy vajon mikor kezdődhet meg az eurózóna bajba jutott bankjainak közvetlen feltőkésítése az Európai Stabilitási Mechanizmus bevonásával. Van Rompuy és Barroso emlékeztetett, hogy ennek feltételeiről az eurózóna pénzügyminiszterei hivatottak dönteni, valamint a közvetlen feltőkésítés előfeltétele az, hogy a közös bankfelügyelet megkezdje működését.

Barroso szólt az eurózóna tervezett “fiskális kapacitásáról” is, amelyet a nemzetközi sajtó az eurózóna külön költségvetéseként értelmez, de uniós vezetők sosem használják ezt kifejezést. Barroso szerint a valódi EMU-nak szüksége van egy hiteles és igazi fiskális kapacitásra. Ezzel Barroso szerint közepes és hosszú távon részben ösztönözni lehetne az uniós intézményekkel reformokra szerződő tagországokat a fájdalmas intézkedések végrehajtására.