A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsának adott igazat a bíróság Ulrike Lunacek európai parlamenti képviselővel szemben, és kimondta, hogy az egyéni jogérvényesítésre nem a médiajog alkalmas – olvasható a médiatanács blogjában. Az ausztriai politikus azért fordult a törvényszékhez, mert megítélése szerint a hatóság jogszerűtlenül utasította el hatáskör hiányára hivatkozva a beadványát.

Az osztrák Zöldek EP-képviselője április elején tett panaszt a médiatanácsnál az Echo TV ellen, a televízió egyik februári műsora miatt, a Korrektúra című programban ugyanis Bayer Zsolt újságíró “agyament, ótvar, hazug idiótának” nevezte őt.

A hatóság később úgy döntött: nem illetékes a beadvány ügyében. A döntést a médiatanács blogján szerdán megjelent poszt is azzal indokolta: a médiaszabályozás célja nem a személyes jogvédelem, hanem a közösség jogainak védelme.

“Az emberi méltóság és az emberi jogok médiaszabályozásbeli védelme nem a jogaiban sértett egyén számára biztosít lehetőséget a médiaszolgáltatóval szembeni fellépésre, hanem a közönséget védi az emberi méltóságot sértő tartalmaktól” – olvasható a bejegyzésben.

A Tanácsnok nevet viselő szerző kiemelte: az egyedi jogsérelmek kívül esnek a közigazgatási jogérvényesítés körén. “A kétségtelenül durva megjegyzések miatt Ulrike Lunacek és mindenki más számára továbbra is fennáll a lehetőség, hogy jogait érvényesítse, de nem a hatóság intézkedésével és a médiajog eszközeivel, hanem a személyesen indítható polgári jogi vagy büntetőjogi eljárások által” – található a bejezésben.

Az írás szerint bíróság mostani döntése arra is rámutat, hogy a hatóság korábbi ügyekben, például a Cohn-Bendit-ügyben hozott döntései is helyesek voltak, mivel a hatóság nem terjeszkedett túl a jogszabályok által számára kijelölt kereteken.