Moszkva megvonja az EU-ból érkező légijáratok személyzetének vízummentességét

2012.10.26. MTI

Moszkva november 1-jétől nem hosszabbítja meg azt a vízummentességet, amelyet az Európai Unió országaiból érkező menetrend szerinti légijáratok személyzete számára eddig biztosított - közölte pénteken az orosz külügyi szóvivő.

Alekszandr Lukasevics azzal indokolta a lépést, hogy az uniós tagállamok közös álláspontjának hiánya miatt halasztást szenved Oroszország és az EU szélesebb körű engedményeket tartalmazó vízumkönnyítési megállapodásának az aláírása.

Lukasevics felhívta a figyelmet arra, hogy az orosz szabályozás nem menti fel a vízumkötelezettség alól a menetrend szerinti nemzetközi repülőjáratok legénységének tagjait, de eddig ezt az intézkedést felfüggesztették arra az esetre, ha a legénység tagjai nem hagyták el a repülőteret.

A moratóriumot azonban október 31. után nem hosszabbítják meg, ezért - amennyiben a nemzetközi szerződések másképpen nem rendelkeznek, - az uniós tagállamokból érkező menetrend szerinti repülőjáratok legénységének tagjai is egy hét múlva csak vízummal léphetnek be Oroszország területére.

A Kommerszant című befolyásos orosz napilap már október elején arról írt, hogy Moszkva nyomást készül gyakorolni az Európai Unióra a további vízumkönnyítések érdekében.

Oroszország az év végéig szeretné aláírni az Európai Unióval az új vízumkönnyítési megállapodást. Mint arra Alekszandr Lukasevics szóvivő is utalt, Moszkva azt kéri, hogy a biometrikus adatokat (ujjlenyomatot is) tartalmazó, éppen ezért jobban ellenőrizhető szolgálati útlevelekkel rendelkező orosz állampolgárok vízummentesen utazhassanak a schengeni tagállamokba. Jelenleg 7 és félezer ilyen útlevél van használatban Oroszországban, az arra jogosultak köre azonban az uniós szakértők véleménye szerint túl széles.

Az orosz külügyi szóvivő emlékeztetett: országának több uniós állammal, közöttük Magyarországgal van érvényes megállapodása a szolgálati útlevekkel rendelkezők vízummentességéről. Visszaélésekről azonban nem tudnak.

Vlagyimir Putyin orosz államfő csütörtökön a Valdaj nemzetközi szakértői klub képviselőivel találkozva nevetségesek minősítette, hogy nem tudnak megegyezni Brüsszellel a vízummentességről.
 

  • kapcsolódó anyagok
OROSZORSZÁG
VÍZUM