Az Országgyűlés hamarosan módosíthatja a menedékjogi és az idegenrendészeti törvényt, amelyek így az Emberi Jogok Európai Bírósága által a menedékkérők őrizetben tartásával kapcsolatban megfogalmazott kritériumaival is összhangba kerülnek – közölte a Belügyminisztérium (BM) szombaton.

A tárca ezt arra reagálva közölte, hogy az Emberi Jogok Európai Bírósága a héten hozott két ítéletében elmarasztalta Magyarországot egy iraki testvérpár, illetve egy palesztin férfi idegenrendészeti ügyében az érintettek elhúzódó fogva tartása miatt.

A BM közleményében ismertette, hogy az iraki testvérpár illegálisan érkezett az országba, menedékjogot kért, de az eljárás befejezése előtt ismeretlen helyre távozott. Egy évvel később Hollandiából kerültek vissza, ekkor vették őket őrizetbe, mert azt mondták: úti céljuk továbbra is Hollandia. Miután kérésükre úti okmányokat kaptak, ismét eltűntek.

A palesztin férfi hamis útlevéllel érkezett Ukrajna felől, eljárást indítottak ellene, és őrizetbe vették, ez után menedékjogi kérelmet adott be, ezt elutasították, ez ellen fellebbezett, egy éve pedig okmányok nélkül ismeretlen helyre távozott.

A minisztérium közleményében hangsúlyozta: a Magyarországra érkező menedékkérők döntő többségének nem Magyarország a végső úti célja, és szinte mindegyikük illegálisan érkezik az országba, és a hatóság csak kevés esetben alkalmazza a személyes szabadság korlátozását.

Hozzátették, a parlament hamarosan tárgyalja azt a törvényjavaslatot, amelynek elfogadásával az Emberi Jogok Európai Bírósága által megfogalmazott kritériumoknak is megfelelnek, illetve biztosítják a két jogterület koherenciáját is.

A strasbourgi igazságszolgáltatási fórum héttagú bírói tanácsa – szavazással, 6:1 arányban – mindkét esetben azt állapította meg, hogy a magyar hatóságok megsértették az Európai Emberi Jogi Egyezmény 5. cikke első bekezdésének az előírásait. E paragrafus a személyes szabadság jogáról szól, és meghatározza azokat az eseteket, amikor valakit – törvényben meghatározott eljárással – meg lehet fosztani a szabadságától.

Kapcsolódó cikk:

Jogellenes fogvatartások – Idegenrendészeti ügyekben marasztalta el Magyarországot a Európai Emberi Jogi Bíróság →