A magyar ítélkezési gyakorlatot témakörök szerint feldolgozó könyvsorozat indult – mondta Osztovits András kúriai bíró, a sorozat szerkesztője kedden.

A Bírói Gyakorlat Füzetek egyes kötetei egy-egy jogintézménnyel, jogterülettel kapcsolatban gyűjtik össze a legfontosabb 150-200 felsőbb bírósági ítéletet kivonatolt formában.

A másfél-két oldalas összefoglalások egységes sablon szerint készültek: a rövid tényállás-ismertetés után következnek az adott ügyben alkalmazandó jogszabályok, majd az ítélet érvelése és végül a könyv szerzőjének értékelése a döntésről, ami nem minden esetben pozitív, mutat példát az elvetendő megoldásokra is. Javarészt kúriai és táblabírósági döntések szerepelnek majd a kötetekben – mondta el a szakember.

A sorozat első darabja A végintézkedésekről szól, 170 kivonatolt ítéletet gyűjt össze, szerzője Orosz Árpád kúriai bíró.

Az ítéletek összefoglalásait az ítélkezési gyakorlatban felmerülő tipikus problémák köré csoportosítja a szerző. Így a végrendelet érvényességéhez szükséges alaki követelmények körében vizsgálja például, hogy milyen megoldásokat alakított ki a bírói gyakorlat arra az esetre, ha a tanú neve, vagy a keltezésben a hely nincs olvashatóan rögzítve, avagy miként lehet dönteni az örökhagyó beszámítási képességéről – ismertette Osztovits András.

A tervek szerint a sorozat az első évben még féltucatnyi témakört dolgoz fel, köztük a házassági vagyonjogot, a társasági jogvitákat, és közlekedési bűncselekményeket. Hosszabb távon a teljes magyar jogrend ítélkezési gyakorlatának problémacentrikus feldolgozását célozza a sorozat, és a sok ezernyi ítélet könnyen kezelhető, hozzáférhető adatbázisba rendezése javíthatja majd a joggyakorlat egységét és színvonalát – vélekedett a Kúria bírája.