"A jog nincs felkészülve arra, hogy az állam terrorizálja" - Bemutatták a Koncepciós perek Magyarországon 1945 után című DVD-t

2012.11. 5. MTI

Bemutatták a Koncepciós perek Magyarországon 1945 után című DVD-t hétfőn Budapesten, a kiadó Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltárának rendezésében. Mezey Barna alkotmánytörténész, az ELTE rektora úgy fogalmazott: a DVD-ben életközelbe kerülnek ezek az ügyek, megjelennek az emberi gesztusok és hangulatok is.

A rektor kiemelte: azért is húzódik mindmáig az igazságtétel, mert "a jog nincs felkészülve arra, hogy az állam terrorizálja". Mint mondta, a koncepciós pernek "nincs köze a joghoz". Annak során politikai erőszakot alkalmaznak, noha "formálisan jogi keretek között zajlik a politikai akarat érvényesülése". A koncepciós perben kizárják a védőt a nyomozás időszakából, és a szerepét is korlátozzák a tárgyaláson - tette hozzá.

Szabó Csaba, a DVD egyik szerkesztője, a bécsi Collegium Hungaricum tudományos főigazgató-helyettese elmondta: a DVD-hez felhasználták többek között az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltára és Budapest Főváros Levéltára iratanyagát, illetve az Országos Széchényi Könyvtár történeti interjúk tárát és a rádió "ritkaságszámba menő" hangzóanyagát. Utalt arra, hogy 30 kötetnyi peranyagnak megfelelő információt, továbbá 35 órányi hanganyagot és ötezer oldalnyi szkennelt írott szöveget foglal magában a DVD.

Közölte, a kiadványban szerepel egy tanulmány, amely számba veszi a pártállami korszak koncepciós pereit, keresőprogramjával tárgyra és tartalomra egyaránt lehet kutatni, továbbá szerepelnek benne a koncepciós perekhez kapcsolódó propagandafilmek is.

Regéczy-Nagy László, a Bibó-per 15 évre ítélt másodrendű vádlottja, a Történelmi Igazságtétel Bizottság elnöke arról szólt, hogy véletlenül látta a Nagy Imre-per résztvevőit a tárgyalás egyik szünetében. Magánzárkájukban arról is nagy késéssel értesültek, hogy Nagy Imrét kivégezték - fűzte hozzá.

Mikó Zsuzsanna, a nemzeti levéltár főigazgatója rámutatott: az 1956 decemberében megkezdődött statáriális eljárások, illetve az 1957 januárjától lefolytatott népbírósági eljárások is megjelennek a DVD-ben, amely a múlttal való szembenézésben segít.

  • kapcsolódó anyagok
IGAZSÁGSZOLGÁLTATÁS