Uniós hangsúlyt kap a kisebbség- és a gyermekvédelem - Az Európai Parlament éves emberi jogi jelentéséről

2012.11. 8. MTI

A nemzeti kisebbségek védelme, a gyermekkatonák és gyermekmunka elleni küzdelem kérdése is bekerült az Európai Parlament (EP) éves emberi jogi jelentésébe - tudatta csütörtökön közleményében Gál Kinga, a Fidesz EP-képviselője, aki az erre vonatkozó módosító javaslatokat jegyezte.

A EP külügyi bizottsága november első hetében szavazott az idei jelentéstervezetről. A minden évben elkészített jelentést - amely az emberi jogok helyzetét taglalja az unión kívüli országokban - pedig várhatóan az EP decemberi plenáris ülésén fogadja majd el a ház - ismertette a dokumentum elfogadásának részleteit a politikus, aki arra is kitért, hogy a külügyi bizottságban módosító indítványainak többsége elnyerte a képviselők jelentős részének a támogatását.

Ezek közül több a gyermekek jogainak védelmére irányul - ismerteti Gál Kinga, akinek egyik javaslata a gyermekkatonák leszerelésére és rehabilitálására vonatkozott, egy másik új bekezdés pedig a gyermekmunka elleni küzdelem fontosságát hangsúlyozza a jelentésben.

"A gyermekek jogainak védelme kiemelt módon kell, hogy szerepeljen mindennemű emberi jogi jelentésben. Örömömre szolgál, hogy képviselőtársaim támogatták ezt célzó módosító indítványaimat" - nyilatkozott Gál Kinga a szavazást követően.

A közlemény tanúsága szerint a néppárti politikus módosító indítványainak köszönhetően a nemzeti kisebbségek védelme is hangsúlyosabban bekerült a jelentéstervezetbe.

"Fontos, hogy a nemzeti kisebbségek a többségi közösségekével egyenlő jogokat élvezzenek az oktatáshoz, egészségügyhöz, valamint egyéb szociális jogokhoz való hozzáférés területén" - hangsúlyozta a néppárti EP-képviselő. Üdvözölte továbbá, hogy Catherine Ashton, az Európai Unió külügyi főképviselő kiemelt figyelmet fordít a többi között a nemzeti kisebbségek részvételére a választásokon jelöltként és választópolgárként egyaránt.

  • kapcsolódó anyagok
EURÓPAI UNIÓ JOGA
GYERMEKJOGOK
EURÓPAI PARLAMENT
KISEBBSÉGI JOGOK