A Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (Kehi) 2010 júniusa és 2012 októbere között 65 vizsgálatot folytatott le, 1200 szervezetet ellenőrzött és 38 milliárd forintot “hozott vissza” a költségvetésbe – mondta Gaál Szabolcs Barna, a Kehi elnöke a Magyar Pénzügyi és Gazdasági Ellenőrök Közhasznú Egyesülete (MPGEKE) idei éves konferenciáján csütörtökön

Az egyesület honlapján közzétett előadásában az elnök jelezte: további 16 milliárd visszaszerzése folyamatban van, miközben a hivatal működési költsége 2,35 milliárd forintot tett ki. Az elmúlt két és fél évben a Kehi 64 tényállás alapján tett büntetőfeljelentést, és várhatóan még tizenkettőt tesz.

Gaál Szabolcs Barna fontos előrelépésnek nevezte, hogy a Kehit immár a miniszterelnök irányítja a Miniszterelnökségen működő jogi ügyekért felelős államtitkáron keresztül.

Ismertette a kormányzati ellenőrzéssel kapcsolatos egyes törvények módosítását, amelynek tárgyalását már megkezdte az Országgyűlés. A módosítással az MNB kivételével minden olyan gazdasági társaságot ellenőrizhet a hivatal, amelyben az államnak 25 százalékot meghaladó részesedése van. A javaslat szerint a Kehi jogot kaphat tükörmásolat készítésére, az adószám felfüggesztésének kezdeményezésére, a lakcímnyilvántartáshoz való hozzáférésre, továbbá a banktitok megismerésére az ügyfél értesítésének mellőzésével.