Hétszeres életfogytiglani, letöltendő szabadságvesztésre és további 140 év börtönre ítélték csütörtökön Jared Lee Laughnert, aki tavaly januárban agyonlőtt hat embert, további 13-at pedig – köztük Gabrielle Giffords demokrata képviselőnőt – megsebesített.

Az ítélethirdetés volt az első alkalom, hogy az ámokfutó és a merényletet túlélő áldozatok találkoztak a tárgyalóteremben. Loughner augusztusban vádalku keretében bűnösnek vallotta magát.

A 2011. január 8-án az arizonai Tucsonban elkövetett merénylet fő célpontja Giffords volt, akit a vádlott közelről fejbe lőtt. A képviselőnő túlélte a támadást, ám az elszenvedett agyi károsodások miatt lemondott a mandátumáról.

A 23 éves Loughner elkerülte a halálbüntetést azzal, hogy vádalku keretében bűnösnek vallotta magát. A vádlott az ellene felhozott 49 vádpont közül 19-ben ismerte el a bűnösségét, köztük szerepel gyilkosság, gyilkossági kísérlet és a Giffords elleni merénylet is.

Loughnert az illetékes kerületi szövetségi bíró, Larry Burns tavaly beszámíthatatlannak, ezért bírósági tárgyalásra alkalmatlannak ítélte, és egyúttal elrendelte a kényszergyógykezelését is. A skizofrén és hallucináló vádlottat a Missouri állambeli Springfield börtönpszichiátriáján vették gondozásba. Burns bíró a vádlottat kevéssel azelőtt, hogy elismerte bűnösségét, alkalmasnak ítélte arra, hogy lefolytassák ellene az eljárást.

A tucsoni ámokfutó által lelőtt áldozatok között volt egy kilencéves kislány és egy szövetségi bíró is.

A Giffords mandátumáért kiírt júniusi időközi választást a képviselőnő kabinetjének egy volt tagja, Ron Barber nyerte meg, aki a támadásban maga is megsebesült.