Hétszeres életfogytiglanra és további 140 év börtönre ítélték Giffords merénylőjét

2012.11. 9. MTI

Hétszeres életfogytiglani, letöltendő szabadságvesztésre és további 140 év börtönre ítélték csütörtökön Jared Lee Laughnert, aki tavaly januárban agyonlőtt hat embert, további 13-at pedig - köztük Gabrielle Giffords demokrata képviselőnőt - megsebesített.

Az ítélethirdetés volt az első alkalom, hogy az ámokfutó és a merényletet túlélő áldozatok találkoztak a tárgyalóteremben. Loughner augusztusban vádalku keretében bűnösnek vallotta magát.

A 2011. január 8-án az arizonai Tucsonban elkövetett merénylet fő célpontja Giffords volt, akit a vádlott közelről fejbe lőtt. A képviselőnő túlélte a támadást, ám az elszenvedett agyi károsodások miatt lemondott a mandátumáról.

A 23 éves Loughner elkerülte a halálbüntetést azzal, hogy vádalku keretében bűnösnek vallotta magát. A vádlott az ellene felhozott 49 vádpont közül 19-ben ismerte el a bűnösségét, köztük szerepel gyilkosság, gyilkossági kísérlet és a Giffords elleni merénylet is.

Loughnert az illetékes kerületi szövetségi bíró, Larry Burns tavaly beszámíthatatlannak, ezért bírósági tárgyalásra alkalmatlannak ítélte, és egyúttal elrendelte a kényszergyógykezelését is. A skizofrén és hallucináló vádlottat a Missouri állambeli Springfield börtönpszichiátriáján vették gondozásba. Burns bíró a vádlottat kevéssel azelőtt, hogy elismerte bűnösségét, alkalmasnak ítélte arra, hogy lefolytassák ellene az eljárást.

A tucsoni ámokfutó által lelőtt áldozatok között volt egy kilencéves kislány és egy szövetségi bíró is.

A Giffords mandátumáért kiírt júniusi időközi választást a képviselőnő kabinetjének egy volt tagja, Ron Barber nyerte meg, aki a támadásban maga is megsebesült.

  • kapcsolódó anyagok
BÜNTETŐELJÁRÁS
BÜNTETŐJOG
IGAZSÁGSZOLGÁLTATÁS
BŰNÜGY
USA