Az ügyvédekbe – és az ügyvédi munkába – vetett bizalom fontos alappillére az ügyvédi titoktartás; a tudat az ügyfél részéről, hogy adatai, ügyének kényes részletei nem kerülhetnek ki illetéktelenek részére.

Az elektronikus adatvédelem az ügyvédi munka során már-már elengedhetetlen. Emlékezzünk csak vissza, 2011- ben milyen nagy port kavart az Egyesült Királyságban kirobbant telefon- lehallgatási botrány, melynek feltételezhetően ügyvédek és ügyfeleik is áldozatául estek. A személyes és ügyféladatokat, információkat is tartalmazó készülékek tulajdonosain pánikszerűen söpört végig a hír, mely szerint ügyfelek információi is kikerülhettek és semmi nem védi meg őket a nyilvánosságra hozataltól. A Scottland Yard akkor értesítette az érintett jogászokat, amikor a nyomozás során Glenn Mulcaire – korábbi labdarúgóból lett magánnyomozó – dokumentumai között számos, ügyvédek – és ügyfeleik – adatit tartalmazó feljegyzést is találtak.

A telefonfeltörésekre szakosodott Glenn Mulcairea a News of The World brit bulvármagazinnak dolgozott – hivatalos, szerződéses megbízásban. A meghekkelt telefonok és az adatokhoz való illetéktelen hozzáférés a brutálisan meggyilkolt kislány, Milly Dowler mobiltelefonjának üzenetrögzítője feltörése kapcsán robbant ki és ettől a ponttól kezdve megállíthatatlanul gyűrűzött tovább. A botrány a News of The World végét jelentette, az örvénylő lavina pedig a szigetországbeli ügyvédekig is eljutott.

A BLP Lawyers prominens jogásza, Graham Shear, aki olyan híres személyiségek képviseletét látja el, mint Robbie Williams, Ashley Cole vagy Jude Law, szintén sértett az ügyben. Shear egyike azoknak, akik még 2011-ben kártérítési eljárást indítottak a News of The World ellen a magánszféra megsértése miatt. A médiajogász Mark Stephens szintén szenvedő alanya az ügynek, aki hasonlóan Shear-hez a Scottland Yard-tól tudta meg, hogy szerepel Glenn Mulcairea dossziéjában. A News of The World részéről tucatnyi gyanúsítottból álló ügy jelenleg is folyamatban van, a következő meghallgatás 2012. december 12-13 –án lesz, a tárgyalás folytatása az ügyben 2013. szeptemberében várható.

Az eset az ügyvédek szempontjából akkor is bizarr és kellemtelen lenne, ha nem hírességeket képviselnének, de a fenti botrányban a „celebvédők” még nehezebb helyzetbe kerültek, hiszen olyan szenzitív információk láttak napvilágot, melyek bejárták a világsajtót. Ezen kívül az ellopott adatok sokkal ijesztőbb terepen is bevetésre kerülhettek: egyes értesülések szerint bírósági eljárásokat próbáltak meg vele befolyásolni. A Law Society akkoriban úgy fogalmazott: „Maga az igazságszolgáltatás került veszélybe”.

Kérdés azonban, hogy miként lehet elébe menni vagy kivédeni az ilyen típusú támadásokat az egyre inkább digitalizált világunkban. Mit tehetnek az ügyvédek ezek ellen hazánkban, ahol az elektronikus eljárások térhódítása már évek óta egyre nagyobb ütemben és szélesebb körben van jelen. Az ügyvédi irodák működése (dokumentumkezelés, adattárolás, levelezés, archiválás) is szinte teljes mértékben elektronizált alapokon nyugszik. Az okostelefonok korában számos ügyvéd használja a kommunikációhoz a legmodernebb készülékeket, mely szintén rizikóforrás lehet egy esetleges hackertámadás esetén.

Hiszen nálunk sem ismeretlenek a jogosulatlan hozzáférések, szinte hetente hallunk hírt egy-egy hivatalos weboldal, közösségi oldalon lévő profil, vagy különböző belső rendszerek feltöréséről, az idei évben az Alkotmánybíróság honlapja is célponttá vált. Az Anonymus nevű hackercsoport egyes szakértők szerint játszi könnyedséggel törte fel az AB site-ját és írta át az Alaptörvény szövegét. Az sem rettenti el az elkövetőket, hogy a számítástechnikai rendszer és adatok elleni bűncselekmény szabadságvesztéssel büntetendő Btk-beli kategória, melynek legsúlyosabb esetét a törvény öt évtől tíz évig terjedő szabadságvesztéssel rendeli büntetni.

„Biztonságos informatikai rendszer nincs, a világ összes rendszere feltörhető, ez csak idő kérdése, ezért az adatvédelemnek lépést kell tartani a fejlesztésekkel” – nyilatkozta Zala Mihály a Nemzeti Biztonsági Felügyelet (NBF) elnöke egy korábbi interjúban. Valóban, ma már elengedhetetlen az ügyvédi irodák számra is védelem a biztonságos adatkezelés érdekében, és nem kizárólag a hivatalos iratok kapcsán.

A Budapesti Ügyvédi Kamra korábbi hírlevelében egy megdöbbentő brit eset kapcsán hívta fel a szakma figyelmét az ügyvédi adatkezelés fontosságára. A hírek szerint ugyanis Nagy Britanniában egy warez oldalak és illegális fájlcserélés ellen küzdő egyéni ügyvéd elektronikus levelezéséhez fértek hozzá illetéktelenek. A dolog pikantériája, hogy a feltört, ügyfelekkel folytatott levelezést a hackerek elérhetővé tették az interneten, mely kínos következményekkel járt. A híresztelések szerint még az ügyfelek számlázási adatai is kikerültek.

A cégeljárás, a fizetési meghagyásos eljárás és a végrehajtási eljárás elektronizálását követően jövő évtől debütál az „e-bíróság”, melynek bevezetése első körben azokban polgári peres eljárásokban várható, ahol kötelező a Pp. szerint a jogi képviselet. Ezen elektronikus rendszereknek a védelme és folyamatos, védett működésének biztosítása a jövő komplex feladata.

Látható, hogy a kérdés folyamatosan aktuális, a napokban Balatonfüreden lezajló 2012-es Infotér Konferenciának is témája az IT biztonság, terítékre kerül a szervezettség, biztonság, védelem témaköre, valamint az elektronikus információbiztonságról szóló törvénytervezet megvitatása.