A hivatalos személy által kötelességszegéssel elkövetett vesztegetés bűntette és más bűncselekmény miatt a Központi Nyomozó Főügyészség előtt folytatott nyomozást követően a főügyészség a mai napon a Nyíregyházi Törvényszék előtt vádat emelt Dr. K-né dr. J. J., a Nyíregyházi Törvényszék felszámolási ügyekben eljáró bírója és társa, H. A. ellen – közölte a Főügyészség.

A vádirat lényege szerint Dr. K-né dr. J. J. 2008. év végétől 2010. év elejéig H. A. felszámolótól folyamatosan különböző jogtalan előnyöket fogadott el.

Ennek során a felszámoló – ellenérték nélkül – rendszeresen szállította a bírónőt a személygépkocsijával, intézte a bírónő gépkocsija üzemeltetése során felmerülő szervizmunkákat és más ügyeket.

Ugyancsak a felszámoló intézte a bírónő megtakarításával kapcsolatos ügyeket, mint ahogy a ténylegesen Dr. K-né dr. J. J. érdekeltségébe tartozó cég ügyeit is.

A nyomozás során arra is adat merült fel, hogy a felszámoló költségére vett részt Dr. K-né dr. J. J. egy háromnapos disznótoros rendezvényen.

A bírónő ezen felszámolótól két felszámolási eljáráshoz kapcsolódóan 150.000.-, illetve 125.000.- Ft-ot kért és kapott.

 

Ezen anyagi előnyökhöz kapcsolódóan a bírónő a felszámolót több esetben a lakásán fogadta, ahol a folyamatban lévő, a felszámolót érintő ügyekről is rendszeresen egyeztettek, illetve ahol Dr. K-né dr. J. J. a felszámolótól beadványokat is átvett.

 

Dr. K-né dr. J. J. a felszámolótól kapott előnyökre tekintettel a bírák jogállásáról és javadalmazásáról szóló törvény rendelkezéseiből fakadó kötelezettségeit, bírói esküjét folyamatosan megszegve, a felszámolót érintő ügyekben részrehajlóan, a felszámoló befolyását elfogadva, annak sorozatosan jogtalan előnyt biztosítva járt el.

 

A bírónő két további felszámolásban érdekelt személy ügyeiben is nem az előírásoknak megfelelően – véletlenszerűen, arányosan – jelölte ki a felszámolókat, mivel 2008. és 2009. években aránytalanul sokszor jelölte ki az ezen személyekhez köthető felszámoló szervezeteket.