Tranzakciós illeték - A közös tulajdonú számlák közötti átutalás mentességet élvez

2012.11.14. MTI

Rokoni viszonytól függetlenül a közös, vagy részben közös tulajdonú számlák között lebonyolított átutalások mentesülnek az illetékfizetési kötelezettség alól a parlament által hétfőn elfogadott adómódosító-csomag alapján.

A megszavazott módosító javaslat alapján a pénzügyi tranzakciós illetékfizetési kötelezettség alól mentesül az ugyanazon pénzforgalmi szolgáltató által eltérő számlák között végrehajtott fizetési művelet, ha a fizető fél és a kedvezményezett személye megegyezik, vagy ha a terhelendő és a jóváírandó számla tulajdonosi köre legalább részben azonos. Ez azonban nem azt jelenti, hogy a házastársak egymás közti utalása mentesül az illeték hatálya alól, hanem azt, hogy - a rokoni viszonytól függetlenül - a közös vagy részben közös tulajdonú számlák közötti átutalás élvez mentességet - tájékoztatott a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM).

Közös vagy részben közös tulajdonú számlák tulajdonsága, hogy az új közös számla létrehozásának, vagy a már létező számlához a hozzáférés/rendelkezési jog megszerzésének nem feltétele a rokoni kapcsolat. A javaslat indoklása csak a könnyebb érthetőség érdekében, zárójelesen, példálózó jelleggel emelte ki a kedvezményezettek köréből a házastársakat - hívta fel a figyelmet a tárca.

Kiemelték: a törvényhozó szándéka az volt, hogy a pénzügyi tranzakciós illetékfizetési kötelezettség alól mentesüljön az ugyanazon pénzintézetnél vezetett számlák között megvalósuló fizetési művelet, abban az esetben, ha a tranzakcióban érintett számlák tulajdonosi köre legalább részben azonos. Ebből következik, hogy közös számla tulajdonlása esetén a házastárs, az élettárs, a gyermek, az unoka, bármilyen rokon vagy ismerős tranzakciója mentesülhet az illeték alól.

Tekintettel arra, hogy a mentességnek nem feltétele a rokoni kapcsolat, a pénzintézetnek nem kell rendelkeznie ilyen információval. Azonban mivel a mentesség esetében ugyanazon pénzintézetnél vezetett számlákról van szó, az érintett számlavezető rendelkezik információval a közös számla tulajdonlásáról - írta a tárca.

  • kapcsolódó anyagok
PÉNZÜGYI JOG
ADÓZÁS
ILLETÉK
JOGALKOTÁS
TRANZAKCIÓS ILLETÉK