Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) elnöke szerint a 2006-2010 közötti időszak adatai alapján az adókedvezményként nyújtott támogatások felhasználása nem volt átlátható, és nem volt megfelelően ellenőrzött.

Domokos László ezt a számvevőszék szerdai budapesti tájékoztatóján mondta. Közölte: az ellenőrzés – amely mintegy 1000 milliárd forintot érintett – feltárta, hogy az adókedvezmények felhasználásának szabályozása hiányos volt, és a nyilvántartásban is gondok mutatkoztak.

Domokos László elmondta: a szabályozás lehetővé tette, hogy a beruházásokhoz kapcsolódóan előírt foglalkoztatási feltételek teljesítésére a külföldi telephelyeken alkalmazott dolgozókat is beszámíthassák. Ezzel a szabályozás a Magyarországon kívüli munkahelyteremtést is támogatta – mutatott rá az ÁSZ elnöke.

Ismertetése szerint a számvevőszéki ellenőrzést az adókedvezmények és a támogatások nagyságrendje és az indokolta, hogy az ÁSZ korábban még sohasem, vagyis több mint 20 éven át nem ellenőrizte a beruházásokhoz kapcsolódó adókedvezményként nyújtott támogatásokat.

Úgy vélte, fennáll a kockázata annak, hogy 2013-ra közel sem teljesül a 2005-ben elfogadott Országos Fejlesztéspolitikai Koncepcióban (OFK) célként meghatározott 28 százalékos beruházási ráta. A számvevőszék jelentése rámutatott, hogy a ráta tervezett bővülésével szemben 2005-ről 2010-re a mutató összességében 22,8 százalékról 18 százalékra csökkent, a vállalkozói szféra beruházási rátája pedig 13,3 százalékról 10,6 százalékra esett vissza.

Salamon Ildikó ellenőrzésvezető ismertetése szerint a jelentés rámutat: az OFK-ban nem határozták meg, hogy a kitűzött célokat milyen támogatási formákkal (beruházási, működési, visszatérítendő, vissza nem térítendő támogatások, adókedvezmények) és egyéb szabályozó eszközökkel tervezik megvalósítani. A célok eléréséhez elsősorban európai uniós támogatásokkal számoltak, ugyanakkor ezeket tisztán hazai források és a társasági adóról és az osztalékadóról szóló 1996. évi törvényben meghatározott módon adókedvezmények is támogatták.

Salamon Ildikó elmondta: a 340-390 ezer társasági adóalanyból a 2006-2010. közötti adóévekben összesen 110 cég vett igénybe beruházásokhoz kapcsolódó adókedvezményt. A 405,2 milliárd forint beruházási és fejlesztési adókedvezmény 87 százalékát 21 vállalkozás számolta el. Ebből két vállalkozás – egyedi kormányhatározatok és a törvényben foglaltak alapján – 130,2 milliárd forint összegben vett igénybe beruházási adókedvezményt.