Az Ikarus Rt.-nél vizsgálat indul hírnév és üzleti titok megsértésének gyanúja miatt a társaság orosz kisebbségi tulajdonosa ellen

  • mondta Székely Zsolt, a cég vezérigazgatója hétfőn Budapesten az Ikarus rendkívüli közgyűlését követő sajtótájékoztatón.

    A cég részvényesei a hétfőn megtartott rendkívüli közgyűlésen hatalmazták fel a vezérigazgatót, hogy vizsgálja meg, megsértette-e a társaság jó hírnevét, illetve az üzleti titkok megtartására vonatkozó kötelezettségét a 32,1 százalékos részesedést birtokló orosz Avtotraktoroexport (Atex) Rt. A vizsgálat függvényében pedig indítson jogi eljárást az orosz cég ellen. Az Ikarus vezetői egyébként már több pert indítottak az orosz cég egyes képviselői ellen.

    A vezérigazgató elmondta, hogy a rendkívüli közgyűlésen az orosz cég képviselője nem szavazhatott, mivel nem tudott megfelelő dokumentumot felmutatni arra vonatkozóan, hogy jogosan képviseli a társaságot. A rendkívüli közgyűlésen visszahívták az orosz céget képviselő igazgatósági tagot, Igor Knyazevet és a felügyelőbizottsági tagot, Borisz Boriszovot.

    Azért döntöttek az orosz cég delegáltjainak visszahívásáról, mert azok szeptember óta részt sem vettek a testületek ülésein. Helyükre a társaság két vezérigazgató-helyettesét, Princz Ferencet és Vissi Máriát nevezték ki.

    A rendkívüli közgyűlésen elfogadták a cég 2000. évi gazdasági tevékenységéről szóló beszámolót, s meghosszabbították a KPMG könyvvizsgáló cég megbízatását. A tavalyi évi beszámoló elfogadását és a könyvvizsgáló tevékenységének meghosszabbítását az orosz tulajdonos az éves rendes közgyűlésen még, élve vétójogával meghiúsította.

    Székely Zsolt elmondta, hogy idén csoportszinten 200 millió forint nyereséget várnak a tavalyi 127 millió forint után. A csoport árbevétele idén éves szinten 14-15 milliárd forint lesz, ami kismértékben elmarad a tavalyi 15 milliárd forintot meghaladó árbevételtől. Idén az első nyolc hónapban az Ikarus Rt. 376 millió forint adózás előtti eredményt és 4,6 milliárd forintos forgalmat ért el. Csoportszinten az árbevétel augusztus végéig 9-10 milliárd forint volt.

    Újságírói kérdésekre válaszolva Székely Zsolt elmondta, hogy a legközelebbi közgyűlés várhatóan jövőre az éves közgyűlés lesz, hacsak addig nem tesz javaslatot újabb rendkívüli közgyűlésre az egyik tulajdonos.

    A vezérigazgató szerint a Cégbíróság által indítványozott rendkívüli közgyűlés gyakorlatilag megvalósíthatatlan, amelyről írásban értesítették is a Cégbíróságot.