Elviselhető lesz a cafeteria terhének növekedése - Adócsomag 2013 adószakértői szemmel

2012.11.21. MTI

Kompromisszum született, végül csak 4 százalékponttal nő a béren kívüli juttatások terhelése jövő év elejétől, így a cafetéria népszerűsége várhatóan nem csökken majd - írja keddi blogbejegyzésében Hegedüs Sándor, az RSM DTM Hungary Zrt. adópartnere.

A hét elején elfogadott adócsomag szerint négy százalékponttal, 14 százalékra nő a béren kívüli juttatások után fizetendő egészségügyi hozzájárulás (eho) mértéke jövő év elejétől, míg az eredeti tervekben még 17 százalékpontos tehernövekedés szerepelt - ismerteti a szakértő. Ezzel a módosítással a béren kívüli juttatások után fizetendő adóteher 30,94-ről 35,7 százalékra nő.

Ez azonban még mindig a kisebbik rossz, az adócsomag eredeti, ősz közepén benyújtott változatában ugyanis még 27 százalékos eho szerepelt a béren kívüli juttatásokra, vagyis a jogalkotó ugyanakkora járulékteherrel illette volna a cafetériát is, mint a "sima" bruttó béreket.

Ekkora tehernövekedés veszélybe sodorhatta volna a béren kívüli juttatások egész rendszerét, holott a kormány nagy figyelmet fordított annak átalakítására az utóbbi két évben. A 17 százalékpontos növekedés esetén azt pedig "borítékolni" lehetett volna, hogy a jelenlegi gazdasági körülmények között a munkáltatók nem vállalták volna magukra a nagyobb terhelést.

A "jövő zenéje", hogy a munkáltatók a 4 százalékpontos emelkedésből mekkora részt vállalnak magukra. A cégek többségénél azonban ez nem jelent drasztikus mértékű tehernövekedést, így akár a munkáltatóra, akár a munkavállalóra hárul a nagyobb eho, a cafetéria népszerűségét valószínűleg alig csökkenti majd.

Ráadásul, 2013-tól az Erzsébet utalványt időkorlát nélkül lehet majd mind fogyasztásra kész étel vásárlására, mind melegétel-szolgáltatásra fordítani, és jövőre már havi 8 ezer forint értékben lesz adható - írja Hegedüs Sándor.
 

  • kapcsolódó anyagok
ADÓZÁS