A drogfüggőség inkább társadalmi, mint bűnügyi kérdés - Engedni, vagy nem engedni? - Drogpolitikai vitaest a CEU-n

2012.11.23. MTI

Az egészségügyi ellátás biztosítása kapjon az eddiginél nagyobb hangsúlyt a drogpolitikákban, a kábítószer-függőséget pedig inkább társadalmi, semmint bűnügyi problémának tekintsék - szorgalmazták a budapesti Közép-európai Egyetemen (CEU) csütörtökön tartott drogpolitikai vitaest résztvevői.

Soros György, a CEU alapítója, kuratóriumának tiszteletbeli elnöke rövid bevezető beszédében azt hangsúlyozta, hogy nem tudja, mi lehet a megoldás a kábítószerekkel kapcsolatos, a drogfüggőket érintő kérdésekre. Ugyanakkor megítélése szerint alternatív, a jelenlegi drogpolitikák gyakorlatánál kevésbé fájdalmas válaszokat kell keresni. „Talán jobb elsősorban közegészségügyi problémaként kezelni a kérdést” – tette hozzá.

Dénes Balázs, a Társaság a Szabadságjogokért elnöke a vitaest moderátoraként arról beszélt, hogy a kábítószer-használat büntetése emberi jogi ügy is, mivel sok országban a drogok elleni háború súlyosabb következményekkel jár, mint maga a drogprobléma.

Kasia Malinowska-Sempruch, a Nyitott Társadalom Alapítvány (Open Society Foundation) globális drogpolitikai programjának igazgatója Portugália példáját említette, ahol liberalizálták a kábítószer birtoklására vonatkozó szabályokat, ennek ellenére nem nőtt jelentősen a droghasználók száma. Hollandiában, amely régóta megengedő szabályozást alkalmaz, a kábítószerezők száma kevesebb, mint a környező országokban - jegyezte meg.

Roger Flury, a svájci rendőrségi összekötő tisztje Csehország, Magyarország, Lengyelország és Szlovákia figyelmébe ajánlva elmondta, hogy Svájcban, amelyet az 1980-as és 1990-es években „heroinhullám” sújtott, ma nem tartozik a legfontosabb közügyek közé a kábítószer elleni küzdelem. Ezen a területen a rendőrség elsődleges feladata a drogfüggők begyűjtése, hogy megfelelő egészségügyi ellátásban részesülhessenek. „A tiszta tűvel nem nő a kábítószerezők száma” – mondta.

Michel Kazatchkine, az ENSZ Kelet-Európai és Közép-Ázsiai HIV/AIDS-programjának különmegbízottja azt mondta: kulcskérdés, hogy egészségügyi és társadalmi ügyként vagy bűnügyként kezelik a kábítószer-használatot. Ezzel kapcsolatban később megjegyezte, hogy az egészségügyről beszélve megállapítható: sok országban a börtön nem biztonságos környezet a kábítószer-használat miatt büntetésüket töltők számára, mivel ezekben az intézményekben az átlagosnál jóval nagyobb eséllyel kapnak az elítéltek HIV-fertőzést vagy tuberkulózist.

A csütörtökit még további két, szintén a kábítószerekkel kapcsolatos beszélgetés követi majd a CEU-n.

  • kapcsolódó anyagok
DROGPOLITIKA
TASZ