Védjegy garantálja a kiváló magyar pálinka minőséget - Csak a jogszabályi követelményeknek megfelelő termék kaphat védjegyet

2012.11.23. MTI

A kiváló magyar pálinka minőségét ezentúl pálinkavédjegy rendszer is garantálja, amelyet a Pálinka Céh Egyesület kezdeményezésére a Wessling Hungary Kft. a Budapesti Corvinus Egyetemmel közösen dolgozott ki. Bevezetésére az ősszel került sor - tájékoztatott a Wessling Hungary Kft. csütörtökön.

A pálinkavédjegy garancia arra, hogy a matricával ellátott palackokban laboratóriumi és érzékszervi vizsgálatokkal ellenőrzött minőségű tételből származó pálinka van. Csak az előírt követelményeknek mindenben megfelelő termék kaphatja meg a védjegyet - ismertette a cég közleményében.

A pálinkavédjegy rendszer alapja a laboratóriumi és az érzékszervi vizsgálat. A laboratóriumi vizsgálatok során azt vizsgálják, hogy a pálinka összetevői megfelelnek-e a hatályban lévő jogszabálynak. Így elemzik például az alkohol-, a metanol- és a hidrogén-cianid-tartalmat.

A védjegyet elnyert pálinkatételek 20 százalékát évente (vissza)ellenőrzik. A rendszer objektív működését pedig a működési szabályzat betartása biztosítja.

Az első meghirdetéskor 15 pálinkagyártó pályázott a védjegyre összesen 29 termékkel. Ebből 26 termék felelt meg a szigorú követelményeknek. Egyelőre 8 gyártó kötötte meg a védjegyhasználati szerződést, amelynek alapján 16 termék kapta meg a védjegymatricát.

Nagygyörgy László, a Wessling Hungary Kft. elmondta: egy-egy pálinkatétel vizsgálati költsége - összetételtől függően - nettó 23-30 ezer forint. A hologramos matrica darabja pedig nettó 10,8 forintba kerül. A matricák öt évig érvényesek.

A Wessling Hungary Kft. akkreditált, független laboratórium, 1992 óta van jelen a magyar piacon. Tevékenységi területéhez tartozik a környezet-, gyógyszer- és élelmiszeranalitika, az élelmiszerbiztonsági és környezetvédelmi szaktanácsadás.

Tavaly Magyarországon mintegy 1,7 millió hektoliter - 50 fokos alkoholtartalmú italnak megfelelő - pálinka került kereskedelmi forgalomba. A bérfőzéssel előállított gyümölcspárlat mennyisége 2011-ben mintegy 9,5 millió hektoliter, 50 fokos alkoholtartalmú italnak felelt meg - közölte a Pálinka Nemzeti Tanács.

  • kapcsolódó anyagok
AGRÁRIUM
VÉDJEGY