Az Európai Parlament (EP) csütörtöki strasbourgi plenáris ülésén elfogadták azt az állásfoglalást, amely szerint a következő, 2014-es EP-választásokig célszerű lenne módosítani a választással kapcsolatos szabályokon. Egyebek közt lehetővé tennék, hogy az unió javaslattevő-végrehajtó intézményének, az Európai Bizottságnak az elnöki tisztségére az európai politikai pártok állítsanak jelölteket.

Az EP emellett javaslatot tett arra, hogy a választásokat júniusról hozzák előre májusra, illetve hogy a majdani biztosi testület minél több tagja kerüljön ki a megválasztott EP-képviselők közül.

“Az Európai Bizottságot gyakran éri kritika, hogy meg nem választott bürokratákból áll, a szóban forgó reformok erre kívánnak választ adni” – fejtette ki a vitához beadott írásbeli hozzászólásában Schöpflin György fideszes EP-képviselő. Szerinte a listákról megválasztott biztosok ilyen módon elszámoltathatóvá válnának az uniós polgárok felé, ami az Európai Bizottságot a mostaninál jóval nagyobb legitimitással ruházná fel.

Abban már most egyetértés mutatkozik az EP és az Európai Bizottság között, hogy a választások kulcsszereplői az európai pártok – állapította meg Schöpflin. Mint erről szóló közleményében fogalmazott, az EP-képviselők kiemelték, hogy “jelenleg ők a nemzetek feletti európai demokrácia hiányzó láncszemei, a szóban forgó jelölési rendszerrel pedig az EP-kampányok végre valóban arról szólnának, amiről kell: a válságban levő Európáról, amiről ma minden eddiginél fontosabb lenne a közös gondolkodás”.

A választások előrehozatala – vélekedett a fideszes EP-képviselő – lehetőséget biztosítana arra, hogy az újonnan megalakuló biztosi testület mihamarabb megkezdje a munkáját.

A júniusi EP-választások eddigi gyakorlatából lényegében az következett, hogy az új összetételű Európai Parlament mindig csak ősszel vághatott bele az érdemi tevékenységbe.