Magyarországon minden ötödik nőt ver, évente 70 nőt megöl a partnere - November 25. - A nők elleni erőszak megszüntetésének világnapja

2012.11.26. MTI

A nőkkel szembeni erőszak ellen tartottak tiltakozó, figyelemfelhívó felvonulást mintegy kétszázan vasárnap Budapesten. A megmozdulást a 16 akciónap nevű programsorozat részeként szervezték, amelyet 1991 óta szerte a világon november 25. és december 10. között rendeznek meg. November 25-ét az ENSZ a nők elleni erőszak megszüntetésének napjává nyilvánította, míg december 10. az emberi jogok világnapja.

A demonstrációt megelőzően a Toldi moziban az elmúlt 12 hónap alatt párkapcsolati erőszak miatt meghalt nőkről tartottak fórumot, felolvasva az áldozatok halálának körülményeit. A szervezők a rendezvénnyel arra kívántak rávilágítani, hogy a nők elleni erőszak súlyos emberi jogi jogsértés, amely többek között az áldozatok életét, emberi méltóságát, testi épségét, egészségét és biztonságát veszélyezteti.

A fórumot követően a mintegy kétszáz résztvevő, dobszó kíséretében, rendőri biztosítás mellett vonult a Blaha Lujza térre. A főként nőkből álló demonstrálók a vonulás közben azt skandálták, hogy "az erőszakra nincs mentség" és "a hallgatás is erőszak". A tiltakozók az áldozatokat jelképező ember alakú táblákat vittek magukkal, melyeken az áldozatok keresztneve, életkora és haláluk körülménye volt feltüntetve.

Más transzparensre azt írták, hogy Magyarországon minden ötödik nőt ver, évente mintegy 70 nőt megöl a partnere, az emberölések 39 százaléka családon belül történik, és a családon belüli erőszakos cselekmények 95 százalékában nők az áldozatok, sértettek.

Horvátországban háromból egy családot érint a családon belüli erőszak

Horvátországban háromból egy családot érint a családon belüli erőszak - írta a nők elleni erőszak felszámolásának nemzetközi napja, november 25. alkalmából a helyi sajtó az ENSZ Fejlesztési Programjának jelentésére hivatkozva.

Az esetek többségében nő az áldozat. A rendőrséghez naponta 45 bejelentés érkezik családon belüli erőszak miatt, de ez a szám ünnepnapokon eléri a hatvanat is – hangzott el a közszolgálati rádió híradásában.

Novemberben tíznapos látogatást tett Horvátországban Rashida Manjoo, a nők elleni erőszak kérdésével foglalkozó ENSZ-különmegbízott, aki helyi sajtójelentések szerint elégedett volt a vonatkozó horvát jogszabályokkal, de bírálta azok alkalmazását. Úgy vélte, a horvát hatóságok figyelme inkább a család egységének megőrzésére és nem az emberi jogokra irányul. Manjoo a többi között alacsonynak találta a horvát bíróságok által családon belüli erőszak elkövetése miatt kiszabott büntetéseket is.

A nők elleni erőszak felszámolásának világnapjához kapcsolódóan vasárnap Zágrábban kezdetét vette az úgynevezett Fehér szalag kampány, amelynek keretében a férfiak fehér szalag kitűzésével jelképes "nem"-et mondanak a nők elleni erőszakra. Az akciót szervező civil szervezet 16 nap alatt 20 városban óvodákat és iskolákat is meglátogat, ahol "Az én apukám elítéli az erőszakot" feliratú képeslapokat osztanak szét a gyermekek között.

 Külön törvénnyel védené a nőket a családon belüli erőszaktól egy orosz ellenzéki párt

A Jabloko orosz ellenzéki párt vasárnap tüntetésen követelte egy olyan jogszabály mielőbbi elfogadását, amely megvédené a nőket a családon belüli erőszaktól.

Oroszországban nem védi külön törvény a nőket a családon belüli erőszaktól, ezért évente 14 ezer nő hal meg családon belüli erőszak következtében, kétezer gyermek vet véget életének önkezével és több mint ötvenezer gyermek menekül el otthonról az erőszak miatt - közölte Galina Mihaljova az ellenzéki párt tagja a nők elleni erőszak felszámolásának világnapján tartott megmozduláson.

A rosbalt.ru internetes híroldal jelentése szerint Oroszországban csak a nagyvárosokban léteznek úgynevezett válságközpontok. Azokból is csak egy, esetenként kettő.

A családon belüli erőszak megakadályozását célzó törvény az orosz duma előtt van, de a tervek szerint a törvényhozás alsóháza csak jövőre foglalkozik vele.

A Jablokóban attól tartanak, hogy a jogszabály ugyanolyan sorsra jut, mint az esélyegyenlőségi törvény, amely 1995 óta vár arra, hogy a duma érdemben tárgyalja.

A nőket sújtó erőszak ellen tüntettek Olaszországban

A nők elleni erőszak megszüntetésének világnapján egész Olaszországban demonstrációk figyelmeztettek arra, hogy minden hatvanadik órában egy olasz nőt saját férje vagy partnere öl meg.

"A fizikailag gyengébb ember bántalmazása és meggyilkolása az embertelenség és mindenekelőtt a gyávaság bizonyítéka" - mutatott rá a világnap alkalmából megjelentetett cikkében a L'Osservatore Romano, a Szentszéki napilapja. Az újság szerint a nők elleni erőszakot nem a gazdasági válság táplálja, a gyilkosok a "női emancipációt képtelenek elfogadni".

Olaszországban egész hétvégén egymást követték a nőkkel szembeni erőszak ellen tartott demonstrációk: a Colosseumot szombat este kivilágították a családi erőszak nő áldozatainak emlékére, Genovában vérszínűre festették a szökőkutakat. A nem csak nők vezette utcai felvonulásokon a párkapcsolati erőszak minden formája elleni hatékony fellépésről szóló egyezmény, az Isztambuli Konvenció minél előbbi ratifikációját követelték a római parlamenttől.

"Tömeges nőmészárlás" zajlik Itáliában a nők jogait védelmező egyesületek szerint, miután negatív rekordot döntött a családon belüli erőszak áldozatául esett nők száma. Az év eleje óta 115 nőt gyilkolt meg saját férje, partnere vagy más hozzá közel álló férfi. Tavaly 127 volt az áldozatok száma.

A halottak többsége olasz nő, de fokozatosan emelkedik az Olaszországban élő bevándorló lányok és asszonyok közötti áldozatok száma is.

A 16-70 év közötti nők egyharmada életében legalább egyszer volt lelki vagy testi agresszió áldozata, az erőszakot azonban csak 35 százalékuk jelenti a hatóságoknak.

A gyilkosságok tíz százalékát fenyegető zaklatás előzi meg, amely átlagosan másfél éven át nyomasztja az áldozatokat. A fenyegető zaklatást büntető törvény 2009-ben lépett életbe Olaszországban.

  • kapcsolódó anyagok
BÜNTETŐJOG