Bővítette a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (Kehi) hatáskörét az Országgyűlés. A parlament Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter törvényjavaslatát elfogadva hétfőn azt rögzítette, hogy a Kehi ellenőrzési jogkörét az állam közvetlen vagy közvetett tulajdonában álló gazdasági részesedés tekintetében gyakorolhatja.

A tárcavezető előzőleg október végén visszavonta a kormányzati ellenőrzéssel összefüggő törvények módosítására tett javaslatát, és helyette új változatot nyújtott be a Háznak, egyértelművé téve, hogy a Kehi hatásköre nem terjed majd ki a jegybank ellenőrzésére.

Előterjesztését a költségvetési bizottság javaslatára a parlament a zárószavazás előtt újból megváltoztatta. Az indoklás szerint a Kehi hatásköre a kormány javaslatával szemben mégsem terjed ki azokra a gazdasági társaságokra, amelyekben kisebbségi, illetve közvetett tulajdona van az államnak.

Az elfogadott – a kihirdetésétől számított nyolcadik napon hatályba lépő – törvényben azt is meghatározták, hogy az államot tulajdonosként megillető ellenőrzési jogkört a Kehi célhoz kötötten gyakorolhatja, így arra az állami vagyonnal való gazdálkodás, valamint a vagyonérték-megőrző és vagyongyarapító tevékenység értékelése érdekében lesz mód.

A jogszabály alapján az ellenőrzést végzők jogosultak az adathordozókról másolatot készíteni, az ellenőrzött szerv, annak vezetője vagy alkalmazottja pedig köteles lesz az adatszolgáltatásra és együttműködésre. Ellenkező esetben az eddiginél súlyosabb szankciók alkalmazhatók.

A Kehi eljárása során bizonyos korlátozások mellett a polgárok személyi adatainak és lakcímének nyilvántartásából is jogosult lesz majd adatokat igényelni.