Az amerikai legfelsőbb bíróság hétfőn elrendelte: az illetékes szövetségi fellebbviteli bíróság ismételten vizsgálja meg, nem sérti-e a vallásszabadságot Barack Obama elnök egészségügyi törvénye.

A Liberty University elnevezésű virginiai neoprotestáns-evangéliumi magánegyetem egy felfüggesztett peres eljárásban azt állítja, hogy a törvény az adófizetők pénzéből finanszírozná a fogamzásgátlás eszközeit és az abortuszt. Ezt az amerikai kormány tagadja.

A legfelsőbb bíróság júniusban megállapította, hogy az egészségügyi ellátást szabályozó új törvény legvitatottabb rendelkezése – a kötelező egészségbiztosítás elmulasztásának bírsággal történő szankcionálása – nem sérti az alkotmányt. Az 5:4 arányban meghozott határozat ugyanakkor nyitva hagyta a lehetőséget az előtt, hogy a jogszabály egyes vonatkozásait bíróságon támadják meg.

Az Egyesült Államok Richmondban (Virginia) székelő, 4. körzeti fellebbviteli bírósága 2011-ben joghatósági okokra hivatkozva egyhangúlag úgy döntött, hogy felfüggeszti a Liberty University folyamodványának tárgyalását. A folytatás időpontját nem tűzték ki.

Az egyetem jogi képviselőinek álláspontja szerint az amerikaiak nem kényszeríthetők egészségbiztosítás megkötésére, ha annak egyes rendelkezéseivel szemben legitim erkölcsi és vallási kifogásaik vannak.

A legfelsőbb bíróság június határozata óta a teljes egészében csak 2014-ben életbe lépő egészségügyi törvényt több tucat keresetben támadták meg. A richmondi fellebbviteli bíróság a hétfői döntés nyomán várhatóan be fogja kérni a felek aktualizált okfejtését. Az amerikai igazságügyi minisztérium nem jelentett be tiltakozást a Liberty University keresete ellen.