Alapvető szükség lenne a gyermekek ügyeire specializálódott jogászok képzésére – mondta Gyurkó Szilvia, az Egyesült Nemzetek Szervezetének gyermekalapja, az UNICEF magyar bizottságának gyermekjogi igazgatója kedden Budapesten tartott sajtóbeszélgetésen.

Hangsúlyozta: Magyarországon a jogászok úgy visznek gyerekeket érintő ügyeket, hogy nem kaptak képzést az érzelmek kezeléséről és a gyermekekhez való hozzáállásról. A bírók csak akkor rendelkeznek idevágó tudással, ha önszorgalomból képezik magukat – mutatott rá.

Az UNICEF magyar bizottságának gyermekjogi igazgatója megjegyezte: ezért fordulhat elő számos olyan eset, amelyek során 6-7 éves gyerektől a bíróságokon olyan információkat kérdeznek, amelyekre életkorukból fakadóan nem tudnak válaszolni, s így eshetett meg az is, hogy egy délután négykor kezdődő tárgyalás hajnali 2-kor ért véget.

Kiemelte, el kell készíteni a kiskorúakat érintő eljárásokra vonatkozó szakmai protokollt, a gyermekbarát meghallgatószobában pedig szakértőknek kell tevékenykedniük. Véleménye szerint a gyermekbántalmazási ügyek felgyorsítására is szükség lenne, itt a soronkívüliségre nagyobb hangsúlyt kellene fektetni, mert van olyan eset, amely egy gyermek 3 éves korában kezdődött, és most, 11 éves korában utalták vissza az ügyet újra első fokra.

Gyurkó Szilvia szólt arról, hogy a bíróságokon nincs naprakész számítógépes nyilvántartás, emiatt rendszerint nem ugyanaz a bíró jár el egy olyan gyerek esetében, aki egyszerre több különböző ügyben érintett.

Kitért arra, hogy felméréseik szerint évente 100 ezer kiskorúnak kell megjelennie bíróság vagy valamely más hatóság előtt Magyarországon. Ebből 4 ezer gyermek és 12 ezer fiatalkorú büntetendő cselekmény miatt áll bíróság előtt, 20 ezer áldozat, a válások miatt pedig 50 ezren kerülnek ide, a többiek pedig gyermek-elhelyezési ügyekben és gyámhivatalok előtti eljárásokban érintettek.

Hozzátette: a kiskorúak 70 százaléka érzi úgy, hogy nem tud elegendőt a bírósági eljárásokról, s emiatt elsősorban internetről és televízióból, másodsorban pedig szüleitől, tanáraitól, barátaitól tájékozódik saját jogaikat illetően. Elmondta: a gyerekek a jogok közül ezen a téren a tájékoztatáshoz való jogot tekintik legfontosabbnak.