Általánosan elfogadható lesz január 1-jétől a köztartozásmentes adózói adatbázisban való szereplés a nemleges adó-, illetve együttes adóigazolás bemutatása helyett, azaz a felhasználó köteles elfogadni – hívja fel a figyelmet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV).

Az állami adóhatóság honlapján közzétett köztartozásmentes adatbázisba január 1-jétől magánszemélyek is kérhetik felvételüket. A kérelem benyújtása illetékmentes. Az adatbázis nyilvános, bárki számára előzetes azonosítási eljárás nélkül elérhető, adatai folyamatosan, minden hónap 10-én frissülnek.

A köztartozásmentes adózói adatbázisba azok kerülhetnek be, akiknek a közzétételt megelőző hónap utolsó napján nincs az állami adóhatóságnál és vámhatóságnál nyilvántartott nettó adótartozásuk, valamint köztartozásuk; nincs behajthatatlanság címén nyilvántartott, de el nem évült adótartozásuk; a közzétételt megelőző hónap utolsó napjáig esedékes bevallási és befizetési kötelezettségének maradéktalanul eleget tettek; adószámukat nem függesztették fel; nem álltak csődeljárás, végelszámolás, illetve felszámolási eljárás alatt; csoportos adóalanyiság esetén a csoportos adóalanynak nincs általános forgalmi adótartozása; nem minősül adó megfizetésére kötelezettnek. A nyilvántartásban az adózó neve, elnevezése, adóazonosító száma szerepel.

A köztartozásmentes adózói adatbázissal kapcsolatos ügyek intézésére az új KOMA elnevezésű nyomtatványgarnitúra szolgál. Az adatbázissal kapcsolatos ügyek intézésére – kivéve a fellebbezést – kizárólag elektronikus úton (az ügyfélkapun keresztül) van mód – derül ki a NAV honlapján közzétett közleményből.